Τι πιστεύουν οι Σκοπιανοί για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Τι πιστεύουν οι Σκοπιανοί για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας

Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη γειτονική χώρα δεν ικανοποιεί ορισμένους εθνικιστές και στις δύο χώρες, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πως, ειδικά στη γειτονική χώρα, δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα που θα τους τεθεί για την ονομασία.

«Είμαστε Μακεδόνες και δε μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε το όνομά μας», δήλωσε στο Reuters η Μαρίτσα, μία νοικοκυρά από την Οχρίδα. «Όλη μου τη ζωή με λένε Μαρίτσα, θα ήταν το ίδιο σαν να με ανάγκαζε εμένα κάποιος να αλλάξω το όνομά μου».

Όπως παρατηρεί το Reuters, η «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» εντάχθηκε στον ΟΗΕ το 1993, όμως οι περισσότερες χώρες αγνόησαν την ονομασία αυτή και αναφέρονται στη γειτονική χώρα απλά ως «Μακεδονία».

Σε μία διαδήλωση στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες της ΠΓΔΜ, αλλά και μερικές ρωσικές σημαίες, δείχνοντας την αντίθεσή τους όχι μόνο προς την αλλαγή της ονομασίας, αλλά και προς την πιο στενή σχέση που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία της χώρας με τη Δύση, αντί της Ρωσίας.

«Δεν έχω τίποτα καλό να πω για τους Έλληνες, γιατί όλο μας προκαλούν προβλήματα», είπε στο Reuters ο Πέτρε, ένας κλειδαράς από τα Σκόπια. «Δεν έχουμε ανάγκη να μπούμε στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, δεν είναι αυτή η παράδοσή μας. Ως χριστιανοί ορθόδοξοι, μόνο ο Πούτιν μπορεί να μας σώσει».

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της χώρας εξέφρασαν ικανοποίηση για την προσέγγιση με την Ελλάδα. «Οι Έλληνες είναι αδελφό κράτος για μας. Αν δεν υπήρχαν τόσοι επιθετικοί πολιτικοί που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας, η συνεργασία μας θα ήταν πολύ καλύτερη», δήλωσε η μουσικός Μάγια Τσανάκιεβικ, πρώην επικεφαλής της Φιλαρμονικής.

Ορισμένοι κάτοικοι της ΠΓΔΜ θεωρούν πως η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει την οικονομία, όμως άλλοι έχουν τις αμφιβολίες τους, όπως ο Μουχαρέμ, που νοικιάζει ακίνητα στα Σκόπια και σχολιάζει: «Οι μισθοί εδώ είναι περίπου στα 200 ευρώ το μήνα, και δε νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει αν μπούμε στο ΝΑΤΟ».