Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το Brexit

Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το Brexit

Οι βουλευτές καλούνται να πάρουν θέση επί σειράς τροπολογιών

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία κοινοβουλευτική διαδικασία υψηλού ρίσκου, κατά την εξέταση από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων του νομοσχεδίου για το Brexit και έχει προειδοποιήσει, ότι πιθανή στάση στα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος θα αποδυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στις Βρυξέλλες.

Αυτό το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νόμος αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση» έχει ως αποστολή να θέσει τέλος στην υπερίσχυση του ευρωπαϊκού επί του βρετανικού δικαίου και να οργανώσει την αντικατάσταση ορισμένων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων. Οι βουλευτές, οι οποίοι ενέκριναν την πρώτη εκδοχή του κειμένου τον Ιανουάριο, καλούνται να πάρουν θέση επί σειράς τροπολογιών, οι οποίες εισήχθησαν κατά την εξέταση του κειμένου από την Βουλή των Λόρδων και αντιτίθενται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης και η Τερέζα Μέι θέλει να καταψηφισθούν.

Με δεδομένη την ισχνή της πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων και φοβούμενη ανταρσία κατά της γραμμής που έχει χαράξει, η Μέι συγκάλεσε χθες τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος για να τους επαναφέρει στην τάξη. «Το μήνυμα που στέλνουμε στην χώρα αυτήν την εβδομάδα με τις ψήφους μας είναι σημαντικό», προειδοποίησε. «Οφείλουμε να δείξουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ενωμένοι ως κόμμα στην απόφασή μας να εφαρμόσουμε την απόφαση η οποία ελήφθη από τον βρετανικό λαό», που ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Προσπαθώ να διαπραγματευθώ την βέλτιστη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο» με τις Βρυξέλλες είπε και πρόσθεσε «αλλά , εάν οι τροπολογίες των Λόρδων διατηρηθούν, αυτό θα κλονίσει την διαπραγματευτική μας θέση».

Η προειδοποίηση οδήγησε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και φιλοευρωπαίο συντηρητικό βουλευτή Φίλιπ Λι να ανακοινώσει την παραίτηση του σήμερα το πρωί, για να μπορέσει να ψηφίσει ελεύθερα. «Ο κύριος λόγος που έλαβα την απόφασή μου τώρα είναι η διαδικασία του Brexit και η επιθυμία της κυβέρνησης να περιορίσει τον ρόλο του κοινοβουλίου ως προς την συμβολή του στην τελική έκβαση με την ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα», εξηγεί στην ιστοσελίδα του. «Εάν, στο μέλλον, είναι να κοιτάξω τα παιδιά μου στα μάτια και ειλικρινά να πω ότι έκανα το καλύτερο γι΄αυτά, δεν μπορώ με ήσυχη συνείδηση να υποστηρίξω τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας φαίνεται ότι θέλει να διευθετήσει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση» προσθέτει.

Σε μία ένδειξη των εντάσεων που έχουν προκαλέσει οι ψηφοφορίες, το βρετανικό ταμπλόιντ που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Brexit, η Sun, προειδοποιεί τους βουλευτές. «Εχετε την επιλογή: Μεγάλη Βρετανία ή μεγάλη προδοσία;», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σήμερα. «Αγνοείστε την βούληση του λαού αναλαμβάνοντας τα ρίσκα και τους κινδύνους», απειλεί από την πλευρά της η Daily Express. Η θέση της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά εύθραυστη ιδιαίτερα ως προς μία από τις 15 τροπολογίες που εισήγαγαν οι Λόρδοι, που δίνει στο Κοινοβούλιο την εξουσία να στείλει την κυβέρνηση, με νέες εντολές, πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν διαφωνεί η συμφωνία στην οποία θα έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Συμβιβαστικές τροπολογίες

Ωστόσο, ο φιλοευρωπαίος συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ πρότεινε μία εναλλακτική λύση της τελευταίας στιγμής, που αφήνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερα περιθώρια, προσφέροντας την δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να υιοθετήσει αναγκαστική απόφαση, μόνο σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Επί του άλλου θέματος που αποτελούσε πρόβλημα, η δυνατότητα παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακή ένωσης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε μία διευθέτηση με την κυβερνητική πλειοψηφία με μία συμβιβαστική τροπολογία που υπογράφεται από τέσσερις βουλευτές των Τόρις, τους φιλοευρωπαίους Ολιβερ Λέτγουιν και Νίκι Μόργκαν και τους φιλο-Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ και Μπιλ Κας.

Σύμφωνα με τον Ντόμινικ Γκριβ που μίλησε στο BBC, το θέμα της τροπολογίας για την τελωνειακή ένωση έχει λυθεί, ενώ το θέμα των εξουσιών του Κοινοβουλίου σε περίπτωση απόρριψης της τελικής συμφωνίας εξακολουθεί να ενέχει δυσκολίες. Ο συνάδελφός του Τζέικομπ Ρις-Μογκ εμφανίζεται πεπεισμένος για την πειθαρχία στις τάξεις του κόμματός του. «Θα υπάρξει ενότητα. Δεν θα είναι τέλεια, αλλά θα είναι αρκετή για να εγκριθεί το κείμενο και να ενισχυθεί η θέση της Τερέζα Μέι», δήλωσε στο δίκτυο LBC.

Η σημερινή ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεάσει τις στασιαστικές τάσεις: Εάν προκαλέσουν νέες ήττες στην Μέι, τότε οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit μπορεί να βγουν ενισχυμένοι. «Η θέση της πρωθυπουργού είναι επικίνδυνη, μπορεί οι άνθρωποι να θεωρήσουν ότι έχει ήδη αρκετά προβλήματα», τονίζει φιλοευρωπαίος συντηρητικός βουλευτής που δεν κατονομάζεται. Μεταξύ των υπολοίπων υπό συζήτησιν τροπολογιών, η απαίτηση για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανόνων ή η απάλειψη από το νομοσχέδιο της ημερομηνίας εξόδου (29 Μαρτίου 2019) από την ΕΕ .