Στην Κίνα άχυρο πιάνουν, χρυσάφι γίνεται

Στην Κίνα άχυρο πιάνουν, χρυσάφι γίνεται

Πώς οι Κινέζοι αγρότες στο Φουνάν αξιοποιούν το άχυρο αντί να το καίνε και βγάζουν πολλά χρήματα

Τα άχυρα γενικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες καθώς κάθε χρόνο πρέπι να καίνε τόνους για το τίποτα μετά την συγκομιδή, πέρα από το γεγονός οτι το κάψιμο τους αποτελεί και σημαντικότερη πηγή ρύπανσης.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν μέχρι πρόσφατα και οι αγρότες στην ανατολική επαρχία της Κίνας Ανχούι, που τώρα τα μέχρι πρότινος άχρηστα άχυρα έχουν γίνει κερδοφόρα!

Τον Ιούνιο περίπου 500 κιλά άχυρου υψηλής ποιότητας θα χρησιμεύσουν στη χειροτεχνία, ενώ τα υπόλοιπα θα σταλούν σε μονάδες παραγωγής ζωωτροφών.

Το Φουνάν είναι διάσημο για τα λεπτά ψάθινα χειροτεχνήματά του εδώ και 500 χρόνια. Ειδικευμένοι τεχνίτες παραδοσιακά χρησιμοποιούν την τοπική ιτιά ως πρώτη ύλη, σήμερα όμως χρησιμοποιούν άχυρο. Μάλιστα, μεγάλη εταιρία που κατασκευάζει τέτοια χειροτεχνήματα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία για την κατασκευή παιδικών επίπλων από θρυμματισμένο άχυρο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άχυρα του καλαμποκιού και του σιταριού είναι πλούσια σε νερό και ζάχαρη και αποτελούν πολύ καλό συστατικό για την παραγωγή ζωοτροφών.

Επιπλέον, το άχυρο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, την καλλιέργεια μανιταριών και την εκχύλιση κυτταρίνης.

Το Φουνάν σήμερα διαθέτει έξι εταιρείες με ετήσια κατανάλωση άχυρου άνω των 100.000 τόνων, γεγονός που σημαίνει οτι πάνω από το 90% του άχυρου ανακυκλώνεται.

Το σημαντικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει η τιμή του φθάνοντας τα 350 γιουάν (περίπου 55 δολάρια ΗΠΑ) ανά τόνο, 10% πάνω από τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγροτών.

«Στο παρελθόν καίγαμε το άχυρο γιατί ήταν άχρηστο. Σήμερα όμως εάν το κάψουμε είναι σαν να καίμε χρήματα. Έχει γίνει η κότα με τα χρυσά αυγά» λένε οι ευκατάστατοι πλέον αγρότες.