Αυτή είναι η ΜΙΤ που απειλεί να «πακετάρει» τους 8 Τούρκους

Αυτή είναι η ΜΙΤ που απειλεί να «πακετάρει» τους 8 Τούρκους

Η δράση της μυστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα και αλλού

Η Τουρκία εξοργίστηκε από τα νέα για την απελευθέρωση και των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και απείλησε ευθέως με επιχείρηση απαγωγής τους από το ελληνικό έδαφος ή όποια άλλη χώρα καταφύγουν.

Πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, μετά την αποφυλάκιση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, λόγω της παρέλευσης του 18μήνου.

Ο Μποζντάγ έκανε λόγο για «γκιουλενιστές τρομοκράτες» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «τους υποστηρίζει», και διεμήνυσε πως «δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό ως Τουρκία», σύμφωνα με τη Milliyet.

«Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τιμούσε το λόγο του. Όμως δεν επεστράφησαν», ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε «Μπορεί η Ελλάδα να τους υποθάλψει, όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν, είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες γκιουλενιστές στρατιώτες, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε».

Την αποστολή… «πακεταρίσματος» αυτή εάν και εφόσον η Άγκυρα αποφασίσει να την υλοποιήσει, θα την αναθέσει εκτός απροόπτου στην ΜΙΤ. Την Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας.

Ποια είναι όμως αυτή η υπηρεσία που έγινε ευρύτατα γνωστή στην Ελλάδα με την υπόθεση Οτσαλάν;

Η αρχή και η εξέλιξη

Οι ρίζες της χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στα τελευταία χρόνια της οποίας είχε αποφασιστεί να γίνεται η συλλογή πληροφοριών πιο οργανωμένα.

Στο πλαίσιο αυτό είχαν ιδρυθεί οι οργανώσεις Zabitan και Yavuz που ανέπτυξαν μεγάλη δράση ειδικά στα εδάφη της Μέσης Ανατολής.

Το 1920 ιδρύθηκε η στρατιωτική αστυνομία που κάτω από την ομπρέλα της μπήκαν όλες οι υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών και ως κύριο αντικείμενο όπως γίνεται αντιληπτό είχαν την συλλογή πληροφοριών και τα σαμποτάζ σε βάρος του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία.

Προς τα μέσα του 1921 ιδρύεται η ΜΜ που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν ως «Ένοπλη Εθνική Άμυνα». Το ίδιο διάστημα η στρατιωτική αστυνομία μετατρέπεται σε «Διευθυντήριο Επιθεωρητών» και αναλαμβάνει αποστολές στην Ανατολία ενώ η ΜΜ επιχειρεί κυρίως στην Κωνσταντινούπολη  σε βάρος Βρετανών και άλλων Δυτικών που κατείχαν εκείνη την εποχή την Πόλη.

Το 1923 με την επανακατοχή της Πόλης από την Τουρκία η ΜΜ διαλύεται και μέχρι το 1926 την συλλογή πληροφοριών αναλαμβάνει ο στρατός. Το 1925 ο Μουσταφά Κεμάλ δίνει εντολή στον Στρατάρχη Φεβζί Τσακμάκ για την δημιουργία μιας σύγχρονης υπηρεσίας πληροφοριών.

Η υπηρεσία ιδρύεται τελικά το 1926 με το όνομα ΜΕΗ/ΜΑΗ και ξεκίνησε την λειτουργία της το 1927 υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών. Το 1965 με τον νόμο 644 η ΜΑΗ μετονομάζεται σε ΜΙΤ η οποία πλέον θα έδινε αναφορά μόνο στον πρωθυπουργό της χώρας.

Πλέον η ΜΙΤ έχει γίνει μια πανίσχυρη Υπηρεσία Πληροφοριών και έχει αναπτύξει δραστηριότητα σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. Διευθυντής της είναι ο 50χρονος Χακάν Φιντάν, απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Τουρκίας.

Παραιτήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις και φοίτησε τόσο σε σχολές διεθνών σχέσεων όσο και τα πανεπιστήμια Χατσέτεπε και Μπιλκέντ, των οποίων είναι απόφοιτος.

Από το 2017 η ΜΙΤ λογοδοτεί απευθείας στον Ερντογάν και έχει μετατραπεί και στον κύριο διώκτη των Γιουλενιστών στο Εξωτερικό.

Η δράση της στην Ελλάδα

Η ΜΙΤ έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα με την απαγωγή του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ωστόσο ενδείξεις αλλά και αποδείξεις για την δράση της στην χώρα μας υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Το 2011 η τουρκική εφημερίδα Birgun δημοσίευσε αναφορά σε συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ στην οποία ο πρώην τούρκος ηγέτης φερόταν να παραδέχεται την πυρπόληση ελληνικών δασών από τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ την δεκαετία του 1990.

Αργότερα ο Γιλμάζ θα δηλώσει πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του. Παράλληλα πρώην επικεφαλής της Ελληνικής ΕΥΠ δήλωσε πως είχε πληροφορίες σχετικά με τους εμπρησμούς αλλά όχι αποδείξεις. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν από έλληνες πράκτορες στην Τουρκία.

Το 2013 μια σύλληψη στην Χίο ενός Γερμανού πολίτη στην κατοχή του οποίου θα βρεθούν στοιχεία στρατιωτικών μονάδων του ελληνικού στρατού και πλοίων του πολεμικού ναυτικού θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανακρίσεις. Ο γερμανός θα πει πως 5 τούρκοι των πλήρωσαν για να φωτογραφίσει ελληνικές μονάδες. Οι ελληνικές Αρχές υπέθεσαν τότε πως οι 5 τούρκοι εργάζονταν για την ΜΙΤ.

Την επόμενη χρονιά το 2014 μια άλλη σύλληψη, αυτή την φορά στην Κω ενός γερμανού και πάλι θα οδηγήσει στην παραδοχή του υπόπτου πως εργαζόταν για την ΜΙΤ.

Το 2017 δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο θα κάνει λόγο για την στρατολόγηση συνταξιούχων στην Ευρώπη από την ΜΙΤ με στόχο την κατασκοπία στην Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του ίδιου έτους ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν με ανάρτηση στο twitter θα κάνει λόγο για μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα.

Η δράση της ΜΙΤ σε άλλα μέρη

Δράση της ΜΙΤ έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες και χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι επιχειρήσεις της στο Κόσοβο από όπου «πακεταρίστηκαν» Γκιουλενιστές.

Πράκτορες της ΜΙΤ έχουν εντοπιστεί ή εικάζεται πως έχουν δράσει σε Αυστρία, Αίγυπτο, Γκαμπόν, Γερμανία, Μαλαισία, Σουηδία και Ελβετία.

2
σχόλια
 1. avatar Ζωρας

  Τουρκος πρακτορας,κατι σαν Αλβανος τουριστας !!!!

  1. avatar Ερωτιάρης

   Φίλε μην τους κοροϊδεύεις καθόλου και μην τους υποτιμάς.
   Έχουν κάνει τρελές ζημιές στην Ελλάδα και θα κάνουν κι' άλλες ακόμη μεγαλύτερες.
   Οι ορδές των αντιεξουσιαστών που χτυπάνε στρατηγικά από ποιούς νομίζεις πως καθοδηγούνται;
   Δηλητηριασμοί τροφίμων, εμπρησμοί δασών, βίαια επεισόδια σε μέρη που είναι η καρδιά του τουρισμού μας και ένα σωρό άλλα, είναι έργο που πίσω απ' αυτό κάποιοι τα οργανώνουν και κάποιοι τα εκτελούν...
   Το σύνθημα στον τοίχο το έγραψε κάποιος "αντιεξουσιαστής", "Αλληλεγγύη στη μακεδονική μειονότητα, φωτιά στην Ελλάδα".
   Πίσω από τον αντιεξουσιαστή-ανεγκέφαλο όμως.....υπάρχει μιά μεγάλη σκιά που κάνει τη δουλίτσα της όσο οι έλληνες ζούνε στην κοσμάρα τους και ταίζουνε αστακό τους ρουφιάνους ξένων-εθνικιστικών δυνάμεων.
   Κι εσύ κορόιδευέ τους όσο θες, αυτοί σου έχουν σκάψει το λάκο εδώ και καιρό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...