Ελεύθεροι αλλά υπό αυστηρή περιφρούρηση οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Ελεύθεροι αλλά υπό αυστηρή περιφρούρηση οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Παρήλθε το 18μηνο και θα πρέπει να απελευθερωθούν, εφόσον δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι εκ των 8 Τούρκων αξιωματικωών που κατέφυγαν στην Ελλάδα και έχουν αιτηθεί ασύλου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί κρατούνταν επί 18 μήνες, ωστόσο αφού παρήλθε το 18μηνο χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες είναι υποχρεωτικό εκ νόμου να αποφυλακιστούν.

Θα παραμείνουν όμως υπό αυστηρή περιφρούρηση σε οίκημα στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης, τον περασμένο μήνα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ είχαν έρθει στην Ελλάδα.

Αυτό αποτελεί προηγούμενο, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση ασύλου και στους υπόλοιπους αξιωματικούς, καθώς κρίθηκε με το θεσμό της πιλοτικής δίκης. Η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δόθηκε το άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη, είναι πιλοτική και κατά συνέπεια καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως  πρέπει να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, όπως οι ίδιοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, μέσω των συνηγόρων τους.