Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο νέος και ωραίος Πέδρο Σάντσεθ

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο νέος και ωραίος Πέδρο Σάντσεθ

Ο 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία που ανέτρεψε τον Ραχόι

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και την ανατροπή του συντηρητικού επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η τηλεόραση, ο Σάντσεθ, ένας 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ στο Ανάκτορο Θαρθουέλα, στα βορειοδυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Ο αρχηγός του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) αναμένεται να διορίσει τα μέλη της κυβέρνησής του και μόνο μετά τη δημοσίευση των ονομάτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του εντός των προσεχών ημερών.

«Oμορφος» (guapo), «χαρισματικός», «φωτογενής» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, που κέρδισε ένα παράτολμο στοίχημα.

«Η απομόνωσή σας, κ. Ραχόι, είναι ο επικήδειος μιας πολιτικής εποχής-της δικής σας-η οποία έχει ήδη τελειώσει», έλεγε ο 46χρονος την Πέμπτη στη Βουλή. «Ανήκετε στο παρελθόν, η χώρα αυτή είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και η Ισπανία θα πρέπει να κοιτάζει άφοβα το μέλλον».

Και ο Σάντσεθ δικαιώθηκε. Η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε με 180 ψήφους, ο Ραχόι αποχωρεί έπειτα από έξι χρόνια στην εξουσία και ο Σάντσεθ γίνεται ο πρώτος ισπανός πολιτικός που απομακρύνει πρωθυπουργό μέσω ψήφου εμπιστοσύνης. Και μάλιστα τον Ραχόι, ο οποίος έχει επιβιώσει έπειτα από πολλές κρίσεις.