47 δημοσιογράφους σκόπευε να δολοφονήσει η Ρωσία

47 δημοσιογράφους σκόπευε να δολοφονήσει η Ρωσία

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η υπόθεση Μπάμπτσενκο αποκάλυψε πολύ περισσότερα

Η αμφιλεγόμενη, σκηνοθετημένη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο, προκάλεσε σάλο αλλά αποκάλυψε πολύ περισσότερα από το ποιος ήθελε να τον σκοτώσει.

Όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, κατά τη διάρκεια της έρευνας και της επιχείρησης «διάσωσης» του Μπαμπτσένκο από το Κρεμλίνο, αποκαλύφθηκε ένας κατάλογος με 47 ονόματα, στην πλειονότητά τους δημοσιογράφοι, που παρουσιάζονται ως στόχοι πιθανών δολοφονιών από τη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση επέτρεψε στις υπηρεσίες ασφαλείας να εντοπίσουν τον κατάλογο, που αποτελείται κυρίως από ονόματα Ουκρανών και Ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι «ενδέχεται να είναι τα επόμενα θύματα τρομοκρατών».

Ο Λουτσένκο διευκρίνισε ότι και οι 47 άνθρωποι έχουν ενημερωθεί, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία τους.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι οι μυστικές υπηρεσίας της Ρωσίας, τις οποίες κατηγορούν ότι ήθελαν να σκοτώσουν τον Μπάμπτσενκο, σκόπευαν να δολοφονήσουν περίπου 30 ακόμη ανθρώπους.

Εξάλλου χθες Παρασκευή το απόγευμα περίπου δέκα διπλωμάτες χωρών της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) που βρίσκονται στο Κίεβο μετέβησαν στα γραφεία του γενικού εισαγγελέα για μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.

Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπάμπτσενκο προκάλεσε πολλές επικρίσεις, κυρίως από δημοσιογραφικές οργανώσεις, οι οποίες διερωτήθηκαν για την ανάγκη να ληφθούν τόσο ακραία μέσα, αλλά και για τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον της Μόσχας.

Το Βερολίνο από την πλευρά του ζήτησε «να ριχθεί φως σε ένα γεγονός που για πολλούς ανθρώπους είναι ακατανόητο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η υπόθεση Μπάμπτσενκο ενδέχεται να υπονομεύσει την αξιοπιστία του Κιέβου, αν η ουκρανική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει γρήγορα στοιχεία για τη φερόμενη συνωμοσία της Ρωσίας.

Σημαντική ημερομηνία για αυτό θα είναι η 9η Ιουλίου οπότε θα διεξαχθεί η σύνοδος ΕΕ- Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα πρέπει να φέρει αποδείξεις, αν δεν το έχει κάνει νωρίτερα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.