Ανοικοδομήσατε τη Συρία… καλεί η Ρωσία τη διεθνή κοινότητα

Ανοικοδομήσατε τη Συρία… καλεί η Ρωσία τη διεθνή κοινότητα

«Οι στρατιωτικές επιτυχίες του συριακού καθεστώτος επιτρέπουν την αποκατάσταση ενός ενιαίου και αδιαίρετου κράτους» υποστηρίζει η Μόσχα

Οριστική η νίκη του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία υποστηρίζει ότι μετά και την τελευταία εκκαθάριση της Δαμασκού από πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους και άλλων περιοχών από αντικαθεστωτικούς, η χώρα θα παραμείνει ένα ενιαίο και αδιαίρετο κράτος. «Οι στρατιωτικές επιτυχίες του συριακού καθεστώτος επιτρέπουν την αποκατάσταση ενός ενιαίου και αδιαίρετου κράτους» ανακοίνωσε η Ρωσία καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εμπλακεί ενεργά στην ανοικοδόμηση της χώρας, μετά από 7 χρόνια πολέμου.

«Για να πετύχουμε την ανοικοδόμηση των περιοχών, που δοκιμάστηκαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, και της οικονομίας της χώρας στο σύνολό της χρειάζεται η βοήθεια όλης της διεθνούς κοινότητας» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υποστράτηγος του ρωσικού γενικού επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι.

«Ελπίζουμε ότι ο ΟΗΕ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί δεν θα περιοριστούν στα λόγια αλλά θα αποδείξουν με πράξεις την εμπλοκή τους στη γρήγορη ανοικοδόμηση του συριακού εδάφους», πρόσθεσε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Γιούρι Ταράσοφ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχε με τον σύμμαχό του, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης του πολιτικού διαλόγου προκειμένου η χώρα να περάσει στη φάση της ανοικοδόμησης και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων που ενεπλάκησαν στον πόλεμο. Οι συνθήκες που ευνοούν αυτόν τον διάλογο και την ανοικοδόμηση δημιουργήθηκαν, όπως είπε, από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες των συριακών δυνάμεων που στηρίζονται από το 2015 από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

«Αυτή τη στιγμή πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της Συρίας ως ενιαίου και αδιαίρετου κράτους. Αλλά για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαίες οι προσπάθειες όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και των άλλων μελών της διεθνούς κοινότητας», επέμεινε ο Ρουντσκόι.

Υποδεχόμενος την Άγγελα Μέρκελ, την περασμένη Παρασκευή, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι αυτήν την περίοδο παρατηρούνται «μεγάλες ροές ανθρώπων που επιστρέφουν στις εστίες τους». «Πρέπει να αποπολιτικοποιήσουμε τη διαδικασία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης της συριακής οικονομίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι, αν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, είναι αναγκαίο «να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της συριακής οικονομίας και να παράσχουν στη χώρα αυτή πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια».

Την Δευτέρα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη και των τελευταίων θυλάκων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Δαμασκό. Η περιοχή της πρωτεύουσας και τα περίχωρά της ελέγχονται πλέον πλήρως από το καθεστώς.

Ο ΟΗΕ ωστόσο θεωρεί ότι είναι αδύνατον να επιστρέψουν άμεσα οι κάτοικοι στις ζώνες αυτές, λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχουν προκληθεί από τις μάχες.