Νέες συλλήψεις και εντάλματα για δεκάδες στρατιωτικούς στην Τουρκία

Νέες συλλήψεις και εντάλματα για δεκάδες στρατιωτικούς στην Τουρκία

Διώκονται ως γκιουλενιστές 101 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 33 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανούς δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπως γράφει η Hurriyet.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συλληφθέντες είναι ανάμεσα στα 101 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας, εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τους εισαγγελείς της Άγκυρας στο πλαίσιο έρευνας, η οποία εκτείνεται σε 21 τουρκικές επαρχίες. Η Hurriyet προσθέτει, ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας ταξίαρχος και πέντε συνταγματάρχες.

Οι αρχές πραγματοποιούν συστηματικά τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον φερόμενων υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν διαψεύδει κάθε ανάμειξη. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί και περισσότερα από 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 7.500 στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ άλλοι 7.500 στρατιωτικοί έχουν εξάλλου αποστρατευθεί. Η Πολεμική Αεροπορία έχει πληγεί ιδιαίτερα απ' αυτές τις διώξεις, καθώς οι αρχές εκτιμούν, πως πολλοί από τους επικεφαλής του αποτυχημένου πραξικοπήματος προέρχονταν από τις τάξεις της.

Εκτός από τους υπόπτους ως οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι διώξεις αυτές έπληξαν επίσης πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα ενημέρωσης που τον επικρίνουν και υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.