Το…deal που προωθεί στο Λονδίνο ο Ερντογάν για να «αλλάξει» τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Το…deal που προωθεί στο Λονδίνο ο Ερντογάν για να «αλλάξει» τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Υπογράφηκε συμφωνία κατά την επίσκεψη Μέι στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2017

Ένας από τους βασικούς λόγους της τριήμερης επίσκεψης Ερντογάν στην Βρετανία, πέρα από τις ψήφους των τούρκων εκτός Τουρκίας που δίνουν συνήθως στον τούρκο πρόεδρο στις εκλογές ποσοστά που φτάνουν ακόμα και το 58% είναι ένα μελλοντικό οπλικό σύστημα που φαίνεται να έχει βάλει η Άγκυρα στα σκαριά.

Πρόκειται για το εξολοκλήρου τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής μαχητικό στελθ TFX, του οποίου το μόνο εξωχώριο φαίνεται πως θα είναι οι κινητήρες.

Σε αυτό αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Βρετανός πρέσβης στην Τουρκίας καθώς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων την επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2017 της Τερέζα Μέι στην Άγκυρα στο πλαίσιο της οποίας υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στο μαχητικό, ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται να βάλει βρετανικού κινητήρες στο μελλοντικό μαχητικό της.

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με το defencenews.com βρετανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου και τον CEO της Rolls-Royce, συναντήθηκε τον Ιανουάριο με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον CEO της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας που έχει αναλάβει το project του TFX.