Αμερικανός γερουσιαστής: Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο

Αμερικανός γερουσιαστής: Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο

Παρεμβάσεις της Άγκυρας στα διεθνή δικαιώματα της Κύπρου και άλλων χωρών καταγγέλλει ο Ρόμπερτ Μενέντες

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι με την στάση τορπιλίζει τις όποιες διαπραγματεύσεις, χρησιμοποίησε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την διάρκεια της ερώτησης προς τον Τζόναθαν Κόεν, τον υποψήφιο για την θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που συνεδρίασε για την έγκριση του διορισμού του.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αφού υπενθύμισε ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, καθώς προσπαθούσε να συνδέσει την παρουσία της με την γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και θέλει να φύγουν οι ειρηνευτές. Στο τέλος της ημέρας, εάν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έμεναν μόνοι τους, ίσως θα είχαμε λύση. Αλλά η Τουρκία, με την πιο στρατιωτικοποιημένη κατά κεφαλή περιοχή σ' όλο τον κόσμο, στην βόρεια Κύπρο, με τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, επιδιώκει να παρεμβαίνει στα διεθνή δικαιώματα της Κύπρου και άλλων χωρών. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτήν την πραγματικότητα», τόνισε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.