Μόνον το Σαράγεβο δέχτηκε τον Ερντογάν για προεκλογική ομιλία

Μόνον το Σαράγεβο δέχτηκε τον Ερντογάν για προεκλογική ομιλία

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει συγκέντρωση σε «ευρωπαϊκό έδαφος»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει από τον Απρίλιο προεκλογική συγκέντρωση του – ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου- σε «πόλη της Ευρώπης».

Ωστόσο, η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση για τις τουρκικές εκλογές.

Τελικά, η ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε τον Ερντογάν για ομιλία ήταν το Σαράγεβο της Βοσνίας.
Η προεκλογική συγκέντρωση θα οργανωθεί στις 20 Μαΐου στην πρωτεύουσα της Βοσνίας.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι η προεκλογική εκδήλωση θα γίνει στις 20 Μαΐου. Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταφέρει "τα μηνύματά του στους συμπατριώτες μας στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία προκηρύχθηκαν για τις 24 Ιουνίου. Με τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών θα τεθούν σε ισχύ τα περισσότερα από τα μέτρα που προβλέπονται στο αναθεωρημένο σύνταγμα και ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου του κράτους.

Η απόφαση πολλών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, να μην δεχτούν προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός τους την εποχή του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος, την άνοιξη του 2016, είχε προκαλέσει εντάσεις με την Άγκυρα. Πρόσφατα, η Ολλανδία και η Αυστρία διαμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο έδαφός τους ενόψει των πρόωρων εκλογών.

Ο Βόσνιος μουσουλμάνος ηγέτης και μέλος της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ερντογάν, ο οποίος τον είχε προσκαλέσει στον γάμο της κόρης του τον Μάιο του 2016.

Τον Φεβρουάριο, ο δήμος του Σαράγεβο αρνήθηκε να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου δημότη στον Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2ο06), με την αντιπολίτευση να επικρίνει την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι υπαγορεύτηκε από τον φόβο της αποξένωσης από τον Ερντογάν.

Μέσω του τουρκικού οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA) η Τουρκία εκτιμούσε το 2017 ότι μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία έχει επενδύσει περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ σε 800 έργα – συντήρηση τζαμιών ή μνημείων της οθωμανικής περιόδου, σχολεία, γεωργία... Περίπου 10.000 Βόσνιοι μαθητές μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα. Η Άγκυρα χρηματοδοτεί ένα μέρος των μαθημάτων αυτών.

Επί τέσσερις αιώνες, μέχρι το 1878, το Σαράγεβο ήταν έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...