Συγγνώμη του Αμπάς στους Εβραίους και ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Συγγνώμη του Αμπάς στους Εβραίους και ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Μετά τον σάλο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καταδίκασε το Ολοκαύτωμα ως το «πιο ειδεχθές έγκλημα στην Ιστορία»

Μετά την διεθνή καταδίκη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τις δηλώσεις του σχετικά με το Ολοκαύτωμα, οι οποίες κρίθηκαν αντισημιτικές σχετικά με τα αίτια των σφαγών που έχουν υποστεί στο παρελθόν οι Εβραίοι.

«Αν οι δηλώσεις μου ενώπιον του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου προσέβαλαν κάποιους ανθρώπους, κυρίως τους Εβραίους, τους ζητώ συγγνώμη. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου και να επαναλάβω τον απόλυτο σεβασμό μου προς την εβραϊκή πίστη καθώς και όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες», ανέφερε ο Αμπάς σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση αυτή μάλιστα επανέλαβε ότι καταδικάζει το Ολοκαύτωμα ως το «πιο ειδεχθές έγκλημα στην Ιστορία», αλλά και «τον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές».

Ο Αμπάς δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι οι διώξεις Εβραίων στην Ιστορία της Ευρώπης οφείλονταν στη συμπεριφορά τους - όπως ο κοινωνικός ρόλος των Εβραίων, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα - και όχι στον αντισημιτισμός. Τα σχόλιά του καταδίκασαν απερίφραστα ΕΕ και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν και σήμερα δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούν κάθε Παρασκευή από τον περασμένο μήνα οι Παλαιστίνιοι και κατά τις οποίες 43 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα από ισραηλινές σφαίρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες στους πέντε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί από την παλαιστινιακή πλευρά κατά μήκος των 40 χιλιομέτρων του συνοριακου φράκτη δίπλα στον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν στις 30 Μαρτίου αυτό που αποκαλούν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Η διαμαρτυρία πρόκειται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα της «Νάκμπα» (Καταστροφής) κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον εκτοπισμό τους το 1948.

Τα δύο τρίτα των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας είναι πρόσφυγες και η διαμαρτυρία έχει αναζωογονήσει τη διεκδίκηση εκ μέρους τους του δικαιώματος επιστροφής στα πατρικά τους, που τώρα βρίσκονται στο Ισραήλ.