Στήριξη ΕΕ – ΗΠΑ σε Νετανιάχου για τα σχόλια του Αμπάς

Στήριξη ΕΕ – ΗΠΑ σε Νετανιάχου για τα σχόλια του Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διώξεις Εβραίων στο Ολοκαύτωμα οφείλονταν στη συμπεριφορά τους και όχι στον αντισημιτισμό

Η υπηρεσία εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε ως «απαράδεκτα» σχόλια για το Ολοκαύτωμα, που έκανε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, που είναι και ο ίδιος Εβραίος, δήλωσε πως ο Αμπάς «έπεσε χαμηλότερα παρά ποτέ».

Ο Αμπάς υποστήριξε πως ο κοινωνικός ρόλος των Εβραίων, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, και όχι ο αντισημιτισμός βρισκόταν στη ρίζα των σφαγών του παρελθόντος.

Ο Νετανιάχου ζήτησε να υπάρξει διεθνής καταδίκη του «αντισημιτισμού» που επέδειξε ο Αμπάς, υποστηρίζοντας ότι οι διώξεις Εβραίων στην Ιστορία της Ευρώπης οφείλονταν στη συμπεριφορά τους.

Απηχώντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σήμερα από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αναφέρει σε δήλωσή της: «Η ομιλία που ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε στις 30 Απριλίου περιείχε απαράδεκτες παρατηρήσεις αναφορικά με τις ρίζες του Ολοκαυτώματος και τη νομιμότητα του Ισραήλ.

«Τέτοια ρητορική ευνοεί μόνο αυτούς που δεν θέλουν μια λύση δύο κρατών, την οποία ο πρόεδρος Αμπάς έχει επανειλημμένα υποστηρίξει».

Η ΕΥΕΔ προσθέτει: «Ο αντισημιτισμός δεν είναι απειλή μόνο για τους εβραίους, αλλά μια θεμελιώδης απειλή για τις ανοικτές και φιλελεύεθρες κοινωνίες μας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής αντισημιτισμού και οποιασδήποτε απόπειρας να συγχωρηθεί, να δικαιολογηθεί ή να υποτιμηθεί η σημασία του Ολοκαυτώματος».

Από την πλευρά του, ο  απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμπάς «πολύ λυπηρές, πολύ ανησυχητικές και τρομερά αποθαρρυντικές». Ζήτησε μέσω του Twitter «να καταδικασθούν άνευ όρων απ' όλους».