Ολάντ: Τα δημοψηφίσματα είναι μπούμερανγκ

Ολάντ: Τα δημοψηφίσματα είναι μπούμερανγκ

Κλειστή για τη Βρετανία η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας

Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πια κλειστή για τη Βρετανία και οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να δεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα ανάκλησης του Brexit, τονίζει ο πρώην πρέοδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

«Είναι κλειστή. Η ψηφοφορία έγινε και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει», υπογραμμίζει ο Ολάντ, αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί κανείς να ξεκινά διαπραγματεύσεις νομίζοντας ότι υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από την αποχώρηση».

«Το χειρότερο πράγμα θα ήταν υπερβολικά μακροχρόνιες συζητήσεις [για το Brexit] να αποτρέψουν την ΕΕ από το να προχωρήσει μπροστά και να υπάρξουν αμφιβολίες για τη μη αναστρέψιμη φύση του Brexit», επισημαίνει ακόμα.

Όπως μάλιστα σχολιάζει, η Ευρώπη ήταν αρκετά «γενναιόδωρη» με τη Βρετανία όταν ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απαίτησε αναδιαπραγμάτευση των όρων της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ήταν λάθος του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Κάναμε όλοι προσπάθειες για να δώσουμε στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον τις συνθήκες που θα του επέτρεπαν να πάει στους Βρετανούς πολίτες και να τους πείσει [να μείνουν στην ΕΕ]. Αν έχω ένα μάθημα να πάρω από αυτό είναι ότι τα δημοψηφίσματα είναι μπούμερανγκ», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.