Η ΕΕ προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ και Αλβανία

Η ΕΕ προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ και Αλβανία

Την τελική απόφαση για το αν θα ανοίξουν οι πύλες της ΕΕ για Σκόπια και Τίρανα την παίρνει το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε σήμερα πρόταση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για είσοδο της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη) να αποφασίσει να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Η Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία για να ενθαρρύνει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», εξήγησε Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από το Στρασβούργο.

Ο Γιούνκερ θέλει νέα μέλη στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κάλεσε την ΕΕ να είναι περισσότερο ανοικτή για να δεχθεί νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια. Όπως είπε ο Γιούνκερ, η ένταξη των κρατών στην ΕΕ αποσοβεί τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή.

«Εάν δεν ανοιχθούμε περισσότερο σε χώρες σε αυτή την ιδιαιτέρως περίπλοκη και τραγική περιοχή, εάν δεν τους προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, θα δούμε τον πόλεμο να επιστρέφει σε αυτή την περιοχή όπως το είδαμε την δεκαετία του ‘90», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Δεν θέλω να δω τον πόλεμο να επιστρέφει στα Βαλκάνια, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αυτά», δήλωσε.

Πρώτες στην πόρτα της ΕΕ Σερβία και Μαυροβούνιο, πολύ μακρυά η Τουρκία

Αν και πηγές της ΕΕ ανακοίνωναν μόλις χθες ότι σχετικά με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ παραμένουν πολλά ζητήματα ανοικτά, φαίνεται πως η πρόταση για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, εξ ου και η πρόταση Μογκερίνι.

Πάντως, οι ετήσιες εκθέσεις της για τη διεύρυνση της ΕΕ, ακόμη και αν υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να επικυρωθούν από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, που θα πάρει την τελική απόφαση. Το Συμβούλιο έως σήμερα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Πρώτες στη λίστα της ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι και η Σερβία και το Μαυροβούνιο ενώ η Τουρκία φαίνεται να είναι ακόμη πολύ μακρυά, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα EUObserver, στο σχέδιο κειμένου για την Τουρκία που έχει κληθεί να εγκρίνει η Επιτροπή σημειώνονται τα εξής: «Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελεί ουσιαστική υποχρέωση, την οποία η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει ως υποψήφια χώρα. Η συνεχιζόμενη αρνητική τάση σε αυτούς τους τομείς δεν δικαιολογεί το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία». Το ίδιο κείμενο, ωστόσο, επαινεί την Τουρκία για τις «εξαιρετικές προσπάθειές» της να δώσει καταφύγιο σε τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. «Η συνεργασία με την ΕΕ για τη μετανάστευση συνέχισε να παράγει συγκεκριμένα και αξιόλογα αποτελέσματα» τονίζεται και γίνεται αναφορά στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ τον Μάρτιο, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.