Λαβρόφ: Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μοιάζουν με απόπειρα γενοκτονίας

Λαβρόφ: Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μοιάζουν με απόπειρα γενοκτονίας

«Οι σχέσεις της Μόσχας με την Δύση είναι σήμερα χειρότερες απ' ό,τι ήταν την εποχή του ψυχρού πολέμου»

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι σήμερα χειρότερες από αυτές που ήσαν την  εποχή του «ψυχρού πολέμου»,  επειδή τότε λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας  μεταξύ των δύο πλευρών  και δεν υπήρχε «η αρρώστια της ρωσοφοβίας». Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο BBC, απόσπασμα  της οποίας δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Νομίζω ότι είναι χειρότερες, επειδή την εποχή του ψυχρού πολέμου υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας. Και δεν υπήρχε τέτοια ασθένεια ρωσοφοβίας, η οποία μοιάζει με απόπειρα γενοκτονίας μέσω κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Συρία.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ρωσία δεν έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο» της επίθεσης, δήλωσε ο Λαβρόφ στο BBC.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας βασίζονται σε στοιχεία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν μιλούν για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία.

«Δεν μπορώ να είμαι αγενής απέναντι στους ηγέτες άλλων κρατών, αλλά εσείς διαβάζετε τις δηλώσεις των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Εντίμως πρέπει να σας πω ότι όλες οι αποδείξεις τις οποίες επικαλούνται, βασίζονται σε στοιχεία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Λαβρόφ.