Τραμπ για Συρία: Αποστολή Εξετελέσθη

Τραμπ για Συρία: Αποστολή Εξετελέσθη

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβάρδισαν στόχους του «παράνομου χημικού προγράμματος» του καθεστώτος

Στις 04.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκίνησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας, ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας ωστόσο ήταν μικρότερης έντασης από ό,τι αναμενόταν.

Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι επικοινώνησε τηλεφωνικά, σήμερα, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η επιχείρηση στην Συρία ήταν «περιορισμένη και με συγκεκριμένους στόχους» και πως «πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σήμερα στο Twitter ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της συριακής κυβέρνησης «πραγματοποιήθηκαν άψογα» προσθέτοντας: «Αποστολή Εξετελέσθη.»

«Ο αεροπορικός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε άψογα χθες το βράδυ. Ευχαριστώ την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την σοφία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Αποστολή Εξετελέσθη!»  Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε από τοα πλήγματα οι συριακές δυνάμεις έχασαν σημαντικό εξοπλισμό και υλικών που σχετίζονται με τα χημικά όπλα, ότι το κανάλι διαχείρισης-αποφυγής κρίσεων με την Ρωσία παραμένει ενεργό και ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ αμάχων, από τους βομβαρδισμούς.

Πούτιν: Η ιστορία θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους

Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας. Σε γραπτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως «χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταπατώντας τον καταστατικό χάρτη και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ...»

Οι ΗΠΑ, όπως και πριν από ένα χρόνο όταν σκηνοθέτησαν τη χρήση χημικών όπλων κατά του πληθυσμού, έτσι και τώρα χρησιμοποιούν το ίδιο πρόσχημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τονίζει ότι στη Ντούμα βρέθηκαν Ρώσοι ειδικοί του στρατού και δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος χημικών.

Η ιστορία θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ήδη η Ουάσιγκτον έχει επιφορτιστεί την ευθύνη για τις αιματοχυσίες στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, επισημαίνεται στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου.