Τραμπ και σύμμαχοι εξαπέλυσαν επιδρομές στη Συρία -Συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση

Τραμπ και σύμμαχοι εξαπέλυσαν επιδρομές στη Συρία -Συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση

Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ - «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος»

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.

«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε.

«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.

Η Γαλλία από την πλευρά της κινητοποίησε τόσο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο όσο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία, ανακοίνωσε η Παρλί.

«Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε.

«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ (...) σε στενό συγχρονισμό με τους αμερικανούς και βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.

Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε μερικές ώρες μετά τα πλήγματα πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση.

«Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι' αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Tραμπ . «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος».

Στη Δαμασκό, αυτόπτες  μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούγονται  αρκετές ισχυρες εκρήξεις. Καπνοί αναδύονται στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη των τριών πλοίων χωρών. Ο Τράμπα είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι πρόκειται για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ  ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;»

Ο Συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και από την περασμένη Τρίτη  εγκατέλειψε στρατιωτικές βάσεις για να μειώσει τις δυνατότητες ενδεχόμενης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Γαλλία και τη Βρετανία.