Ρητορική πολέμου από ΗΠΑ και Ρωσία για την Συρία

Ρητορική πολέμου από ΗΠΑ και Ρωσία για την Συρία

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, απειλές εκατέρωθεν και αναβρασμός, αναμένοντας – ακόμα – την απόφαση Τραμπ

Με αυστηρές προειδοποιήσεις εκατέρωθεν, Ρωσία και ΗΠΑ εξαπολύουν διπλωματικά πυρά και απειλές, ενώ το τελευταίο 24ωρο ο πλανήτης αναμένει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ  για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία, μετά την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, με πάνω από 90 άμαχους νεκρούς.

Ουάσινγκτον και Μόσχα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης ήδη από την τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου αντήλλαξαν βαριές κουβέντες για την επίθεση στη Ντούμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα Συρία και Ρωσία πως οι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και έξυπνοι».

Άμεσα,  ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας, Αλεξέι Κοντράτιεφ, απάντησε στην απειλή λέγοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που πλέουν στη Μεσόγειο έχουν επαρκείς δυνατότητες αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400, προκειμένου να αποκρούσουν οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων στρατιωτών.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής, Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, τόνισε ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να τεστάρουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση. «Θα πρέπει να δούμε τι είδους έξυπνους πυραύλους διαθέτουν... Η Ρωσία έχει ικανοποιητικά όπλα. Αν προσπαθήσουν να τα τσεκάρουν, θα λάβουν την ανάλογη απάντηση», είπε στο πρακτορείο Sputnik.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος», το οποίο φυσικά έπεσε στο κενό.

« Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών να ξεκινήσει από τα αμερικανικά χημικά όπλα», απάντησε η Μόσχα ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε Μαύρη θάλασσα και Μεσόγειο αλλά και ο στόλος στην Κασπία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, στρατηγός Γιούρι Νετκατσόφ, υποστηρίζει στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» πως δεν αποκλείεται να πληγούν αμερικανικές βάσεις και καράβια με πυραύλους «Καλίπρ», αν το Πεντάγωνο τολμήσει να πλήξει τις ρωσικές βάσεις στην Ταρτούς και το Χμειμίμ στη Συρία .

Αλλος ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, ο συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ποπόφ, δεν αποκλείει την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρήσει τη φυσική εξόντωση του Προέδρου Άσαντ με πλήγμα κατά της προεδρικής κατοικίας. Και σε μια τέτοια περίπτωση η Μόσχα αναμφίβολα θα αντιδράσει αφού είναι σαφές ότι καλύπτει με τα αντιπυραυλικά της συστήματα σημαντικούς χώρους της συριακής εξουσίας.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό αντιτορπιλικό Donald Cook εξοπλισμένο με 50 πυραύλους Tomahawk βρίσκεται από χθες ανοιχτά της συριακής πόλης Ταρτούς όπου βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική ναυτική βάση, ενώ τουλάχιστον τέσσερις φορές ρωσικά μαχητικά προσέγγισαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό.