Ήρωας ο σκοπευτής που σκότωσε τον Παλαιστίνιο λέει το Ισραήλ

Ήρωας ο σκοπευτής που σκότωσε τον Παλαιστίνιο λέει το Ισραήλ

Προκλητική απάντηση στην παγκόσμια κατακραυγή που έχει προκαλέσει το βίντεο της «οργής»

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα την αυθεντικότητα του βίντεο που δείχνει έναν ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί από μακριά έναν άμαχο Παλαιστίνιο στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας διευκρινίζοντας πως είχε τραβηχτεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε πως ο εν λόγω ισραηλινός στρατιώτης αξίζει παράσημο.

«Αφού επιχειρήθηκε να διαλυθούν οι ταραχοποιοί (...) μια σφαίρα εβλήθη προς την κατεύθυνση ενός από τους Παλαιστίνιους που ήταν ύποπτος ως αρχηγός των ταραχοποιών. Επλήγη στη γάμπα», υποστήριξε ο στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Λίμπερμαν από την πλευρά του υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «ο ελεύθερος σκοπευτής θα πρέπει να παρασημοφορηθεί και αυτός που τράβηξε το βίντεο να υποβαθμιστεί».

Το βίντεο αυτό δεν έχει ημερομηνία και μεταδόθηκε για πρώτη φορά χθες Δευτέρα από το τηλεοπτικό δίκτυο “10”, το οποίο δεν διευκρίνισε πώς περιήλθε στην κατοχή του. Στη συνέχεια διαδόθηκε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στο βίντεο, εικονίζεται στη διόπτρα ένας άοπλος άνδρας που βαδίζει κοντά στα σύνορα τον οποίο ο σκοπευτής πυροβολεί στοχεύοντάς τον στο κεφάλι. Ο στόχος σωριάζεται στο έδαφος, κάτι που προκαλεί τους πανηγυρισμούς των συντρόφων του σκοπευτή, οι οποίοι ακούγονται να λένε: «Τι ωραίο βίντεο, π…ας γιε, τι ωραίο βίντεο».

Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem καταδίκασε μέσω Twitter «τις παράνομες διαταγές σε στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν».

Από τις πρώτες τις διαδηλώσεις της 30ης Μαρτίου,ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 30 Παλαιστινίους και  η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Οι διαδηλώσεις των Παλαιστίνιων θα κορυφωθούν τη 15η Μαΐου, μία ημέρα μετά την 70ή επέτειο από την ανακήρυξη της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, ή για τους Παλαιστίνιους τη Νάκμπα (την «καταστροφή»)