Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 30 Παλαιστίνιους μέσα σε δέκα ημέρες

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 30 Παλαιστίνιους μέσα σε δέκα ημέρες

Για τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, ««δεν υπάρχουν αφελείς άνθρωποι στη λωρίδα της Γάζας», αν και η αιματοχυσία έχει προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή

Τις έντονες επικρίσεις των οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων ισραηλινών, αντιμετωπίζει το Ισραήλ για τη χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών κατά την «πορεία της επιστροφής» που διοργάνωσαν οι Παλαιστίνιοι.

Από τις πρώτες τις διαδηλώσεις της 30ης Μαρτίου,ο ισραηλινός στρατός μέχρι την περασμένη Παρασκευή σκότωσε τουλάχιστον 30 Παλαιστινίους και  η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Η πλειονότητα των Παλαιστινίων σκοτώθηκαν από σφαίρες στη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, διεκδικώντας την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων που εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τη γη τους με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Απαντώντας στην κατακραυγή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε σήμερα ότι ««δεν υπάρχουν αφελείς» στη λωρίδα της Γάζας. «Δεν υπάρχουν αφελείς άνθρωποι στη λωρίδα της Γάζας. Όλοι συνδέονται με τη Χαμάς», το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει την περιοχή αυτή ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός στη δημόσια ισραηλινή ραδιοφωνία.

«Όλοι μισθοδοτούνται από τη Χαμάς και όλοι οι μαχητές που προσπαθούν να μας προκαλέσουν και να διασχίσουν τα σύνορα είναι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς», είπε ο Λίμπερμαν.

Το Ισραήλ δηλώνει πως οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ μόνο εξ ανάγκης εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος και για να σταματήσουν επιθέσεις.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι βρίσκεται πίσω από αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας.