Παρέμβαση της Κομισιόν για το πυρηνικό εργοστάσιο Άκουγιου

Παρέμβαση της Κομισιόν για το πυρηνικό εργοστάσιο Άκουγιου

Σύμφωνα με τη Επίτροπο Ενέργειας θα ενεργήσει για να διασφαλίσει «την ασφάλεια των πολιτών»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τα σχέδια της Τουρκίας να χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής τεχνολογίας στο Άκουγιου, μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα ενεργήσει για να διασφαλίσει «την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε η Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας Άννα Κάισα Ίτκονεν, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλά, δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για το θέμα. Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Κομισιόν θα ζητήσει διαβεβαιώσεις για αν και κατά πόσο η κατασκευή του θα είναι σύμφωνη με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συνθήκη Euratom.

Επίσης η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς συμπλήρωσε, ότι «η Τουρκία έχει ακόμα το καθεστώς υποψήφιας χώρας» και πως η Κομισιόν «ολοκληρώνει ακόμα την σχετική έκθεση προόδου», που συνδέεται με την υποψηφιότητα, υποσχόμενη πως θα υπάρχει αναλυτική παράγραφος για το συγκεκριμένο θέμα.