Ελεύθερος με εγγύηση 75.000 ευρώ ο Πουτζντεμόν

Ελεύθερος με εγγύηση 75.000 ευρώ ο Πουτζντεμόν

Πιθανή η έκδοσή του στην Ισπανία για διαφθορά, αλλά όχι για εξέγερση, σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο

Γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη σήμερα υπέρ της αποφυλάκισης με εγγύηση κι υπό περιοριστικούς όρους του τέως προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και επισήμανε ότι η έκδοσή του στην Ισπανία είναι πιθανή βάσει των κατηγοριών περί διαφθοράς εκεί, όχι όμως βάσει της σοβαρότερης κατηγορίας της εξέγερσης, όπως αξιώνει η Μαδρίτη.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη, αφού εισήλθε στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα, βάσει ισπανικού εντάλματος σύλληψης. Η Μαδρίτη κατηγορεί τον ηγέτη των αυτονομιστών για ανταρσία και διαφθορά αφού διοργάνωσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Η εγγύηση για την αποφυλάκισή του ανέρχεται στα 75.000 ευρώ, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δικαστήριο του Σλέσβιχ Χολστάιν, όπου κρατείτο ο Πουτζντεμόν, επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι οι κατηγορίες της «εξέγερσης» τις οποίες του προσάπτει η ισπανική δικαιοσύνη στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τον γερμανικό δίκαιο, καθώς δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα. Επιπλέον, η βίαιη συμπεριφορά που θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας επίσης δεν αποδεικνύεται.

Μονάχα οι κατηγορίες της κατάχρησης δημοσίων κονδυλίων, σε σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου για την αυτονομία της Καταλονίας, μπορούν να αποτελέσουν βάση για έκδοση στην Ισπανία, όμως δεν δικαιολογούν την παράταση της κράτησής του, έκρινε το Δικαστήριο.