Η γερμανική εισαγγελία υπέρ της έκδοσης του Πουτζντεμόν στην Ισπανία

Η γερμανική εισαγγελία υπέρ της έκδοσης του Πουτζντεμόν στην Ισπανία

Αναγνώρισε την εγκυρότητα για το γερμανικό δίκαιο των δύο κύριων κατηγοριών της Μαδρίτης για «εξέγερση» και «κατάχρηση πόρων»

Η γερμανική εισαγγελία τάχθηκε σήμερα υπέρ της έκδοσης του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξέγερση στην Ισπανία σχετικά με την εκστρατεία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Ο Πουτζντεμόν κρατείται σε κέντρο κράτησης στην πόλη Νοϊμίνστερ της βόρειας Γερμανίας μετά τη σύλληψή του στη Γερμανία στις 25 Μαρτίου.

Ο γενικός εισαγγελέας του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν αναγνώρισε την εγκυρότητα για το γερμανικό δίκαιο των δύο κύριων κατηγοριών της Μαδρίτης για «εξέγερση» και «κατάχρηση πόρων», όμως η τελική απόφαση θα ληφθεί από αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο τις ερχόμενες ημέρες.

Αν εκδοθεί στην Ισπανία, ο Πουτζντεμόν κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών επειδή διοργάνωσε το παράνομο για την Μαδρίτη δημοψήφισμα, το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Για να αποφύγει μια έκδοσή του υπό την βασική αυτή κατηγορία της «στάσης», ο Πουτζντεμόν προσέφυγε χθες στην ισπανική δικαιοσύνη κατά της κατηγορίας αυτής, υπογραμμίζοντας την απουσία βίας στις ενέργειές του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια πριν ή κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του 2017 αυτά ήταν μεμονωμένα και μπορούν να αποδοθούν «μόνον στους ανθρώπους που διέπραξαν αυτές τις ενέργειες».