Πασχαλινός εφιάλτης! Το Brexit απειλεί τα σοκολατένια αυγά

Πασχαλινός εφιάλτης! Το Brexit απειλεί τα σοκολατένια αυγά

Οι προβλέψεις του «σοκολατένιου γίγαντα» Ferrero προκαλούν… ρίγη

Θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας ταινίας θρίλερ αφιερωμένης στο Πάσχα: τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά απειλούνται από το Brexit!

Μια από τις μεγαλύτερες σοκολατοποιίες του κόσμου, ο «σοκολατένιος γίγαντας» Ferrero προειδοποιεί ότι τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά μπορεί να μπαγιατέψουν εάν στην μετά ΕΕ εποχή της Βρετανίας, αν το Λονδίνο απορρίψει την παραμονή της χώρας σε μια ενιαία αγορά και σε μια τελωνειακή ένωση. Και αυτό επειδή οι τιμές τους θα είναι πολύ υψηλότερες.

Το βρετανικό παρακλάδι της ιταλικής Ferrero, η Thorntons, προειδοποίησε ότι τα προϊόντα σοκολάτας, και ειδικά τα εποχικής «θεματολογίας», όπως τα αυγά, θα παραμένουν στις αποθήκες αφού η ζήτηση θα μειωθεί λόγω των τιμών ενώ και η διανομή θα είναι πιο δύσκολη σε μια μη ενιαία πλέον αγορά.

Η Thorntons απασχολεί 3.500 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 483 εκατ. λίρες. Στελέχη του ομίλου προειδοποίησαν, σύμφωνα με τον Guardian, τους ίδιους τους Βρετανούς βουλευτές ότι αν προκύψουν νέες τιμές στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων της θα αύξανε το κόστος της σοκολάτας κατά 10% τουλάχιστον.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως μπορεί να είναι οι δασμοί που θα εφαρμοστούν μετά το Brexit και το «διαζύγιο» της ενιαίας αγοράς.

Τα προϊόντα της Thorntons κατασκευάζονται στο Αλφρεντόν του Ντέρμπισαιρ αλλά εξάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αντιστοίχως, τα προϊόντα Ferrero που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευάζονται σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και εισάγονται με περίπου 5.000 φορτηγά κάθε χρόνο. Οι καθυστερήσεις στα τελωνεία θα ήταν δαπανηρές και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φρεσκάδα των προϊόντων, τονίζει η εταιρεία.