Το μεγαλύτερο κύμα απελάσεων διπλωματών στην Ιστορία

Το μεγαλύτερο κύμα απελάσεων διπλωματών στην Ιστορία

Η Μόσχα αρχίζει την εφαρμογή αντιποίνων σε βάρος της ΕΕ και ΗΠΑ, με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ

Η Ρωσία άρχισε σήμερα να εφαρμόζει μέτρα αντιποίνων σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ και αυτό το κύμα των διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει στην Ιστορία.

Στο πλαίσιο αυτών των χωρίς προηγούμενο συντονισμένων μεταξύ των Δυτικών μέτρων αντιποίνων πρόκειται να απελαθούν συνολικά περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ουκρανία και την Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πληροφορήθηκε χθες το βράδυ την απέλαση 60 διπλωματών της ως απάντηση στα αντίστοιχα μέτρα που ελήφθησαν από την Ουάσινγκτον ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε επίσης να κλείσει μέχρι αύριο Σάββατο το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση Πούτιν με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, οι πρεσβευτές πολυάριθμων χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν και τους αφορούν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απελαύνει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες,  τέσσερις Γάλλους, τρεις Τσέχους, δύο Ισπανούς διπλωμάτες, έναν Νορβηγό, έναν Ιρλανδό κι έναν Κροάτη, τρεις Λιθουανούς και δύο Ολλανδούς. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης εντολή σε τέσσερις Πολωνούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 7 Απριλίου.

Η πρεσβευτής της Ολλανδίας Ρενέ Γιόνες-Μπος ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε, εξερχόμενη από την έδρα της ρωσικής διπλωματίας, την τιμωρία που επιβλήθηκε στη χώρα της. «Δύο συνάδελφοί μου φεύγουν από τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», δήλωσε η πρεσβευτής.

Η Μόσχα αποφάσισε επίσης νέα μέτρα κατά της Βρετανίας, δίνοντας προθεσμία ενός μήνα στο Λονδίνο για να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό του στη Ρωσία στον ίδιο αριθμό με αυτόν των Ρώσων διπλωματών που είναι παρόντες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 17 Μαρτίου η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών και είχε διατάξει το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου και του προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Σήμερα η Ρωσία αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνη γι' αυτόν τον «διπλωματικό πόλεμο» που επιδεινώνεται. «Δεν είναι η Ρωσία αυτή που άρχισε έναν διπλωματικό πόλεμο (...) δεν είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε μια ανταλλαγή κυρώσεων ή μια ανταλλαγή απελάσεων διπλωματών», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλες τις χώρες, των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβανομένων».

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας», η Ρωσία ζήτησε επίσης τη σύγκληση «έκτακτης συνδρίασης» του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κάλεσε χθες Πέμπτη τους Δυτικούς να έχουν «μια έντιμη συζήτηση» με τους Ρώσους για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του.

«Η Ρωσία επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας», εξήγησε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα «διαφωνεί κατηγορηματικά με τις κατηγορίες που την εμπλέκουν στο επεισόδιο αυτό».