To NATO έδωσε «τα παπούτσια στο χέρι» σε Ρώσους διπλωμάτες

To NATO έδωσε «τα παπούτσια στο χέρι» σε Ρώσους διπλωμάτες

«Στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι υπάρχει κόστος»

Στον απόηχο της επίθεσης με τη νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ΝΑΤΟ απέλασε σήμερα επτά διπλωμάτες από την αποστολή της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα μειώσει τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στα 20 μέλη από 30.

«Στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: οι επικίνδυνες και ανεύθυνες συμπεριφορές έχουν κόστος και συνέπειες» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι 7 Ρώσοι υπήκοοι, που δεν τους χορηγήθηκαν διαπιστεύσεις από το ΝΑΤΟ, θα απελαθούν από το Βέλγιο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή με γνώση της υπόθεσης.

«Η απόφασή μας αντικατοπτρίζει τις σοβαρές ανησυχίες που διατυπώνουν οι σύμμαχοι για την ασφάλειά τους» εξήγησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία υποτίμησε την ενότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ» διαβεβαίωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Περισσότεροι από 130 Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν έως σήμερα από 24 χώρες «εταίρους και συμμάχους του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Συμμαχία θα επιδιώξει να εμπλακεί σε τακτικές συνομιλίες με τη Μόσχα μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, ένα ειδικό φόρουμ το οποίο απαρτίζεται από τους απεσταλμένους του ΝΑΤΟ και τον πρεσβευτή της Μόσχας στη Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια των χθεσινών απελάσεων Ρώσων διπλωματών που ανακοίνωσαν μια σειρά από κράτη, σήμερα το Δουβλίνο δήλωσε ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη, ενώ η Σόφια ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Μόσχα.

Παράλληλα και η κυβέρνηση της Μολδαβίας έδωσε διορία σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα εντός επτά ημερών.