Τα Σκόπια απέλασαν Ρώσο διπλωμάτη σε ένδειξη «πίστης» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Τα Σκόπια απέλασαν Ρώσο διπλωμάτη σε ένδειξη «πίστης» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Αναφέρεται ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Βρετανία σε συνεννόηση με «τους συμμάχους και εταίρους»

Την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια για την εικαζόμενη δηλητηρίαση με ευθύνη της Μόσχας του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η χρήση στρατιωτικών χημικών όπλων είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και αυτό επηρεάζει την ασφάλεια όλων των χωρών». Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές της γείτονος, αλλά και της Ρωσίας που αντέδρασε άμεσα, ως κίνηση «καλής θέλησης» έναντι της Δύσης.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, ότι «η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία», παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ, ούτε του ΝΑΤΟ.

Η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε άμεσα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «πρόκληση» και «πρωτοφανή πράξη» στις σχέσεις Ρωσίας-Μακεδονίας. «Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να απελάσει έναν ρώσο διπλωμάτη. Η πλευρά της ΠΓΔΜ φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της πρόκλησης και αυτής της πρωτοφανούς εχθρικής ενέργειας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία.