Γενικός δερβέναγας ο Ερντογάν – Εμπρηστικός και ανυποχώρητος σε ΑΟΖ και Αιγαίο

Γενικός δερβέναγας ο Ερντογάν – Εμπρηστικός και ανυποχώρητος σε ΑΟΖ και Αιγαίο

Ξεκαθαρίζει πως «η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της»

Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν δεν υποχωρεί ούτε σπιθαμή από τις διεκδικήσεις και σηκώνει ξανά κεφάλι μετά το... διάλειμμα στη Σύνοδο της Βάρνας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στέλνει εκ νέου μηνύματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας καθώς αποφάσισε να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τη στάση του αφού ξεκαθαρίζει πως «η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε και έγινε- μεταξύ άλλων- συνολική αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί αναφέρθηκε ότι συμπερασματικά η στάση της Ελλάδας δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας και αποφασίστηκε ότι η Τουρκία σε υποχωρεί στα συμφέροντα της και τα δικαιώματα της.

Πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και ο Ερντογάν συνεχώς ανεβάζει τους τόνους στο εσωτερικό.

Οι Τούρκοι προχωρούν διαρκώς σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήρθε με την άσκηση «Πυρπολητής» και την ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ένταση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη για περί ανταλλαγής των Ελλήνων αξιωματικών με τους 8 Τούρκους.

Τη σκυτάλη πήραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «προσφορά στην Τουρκία» τις δηλώσεις Κατσίκη. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν έχει ζητηθεί καμιά ανταλλαγή, ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως, καθώς και ότι ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πτήση επιστροφής του διέλυσαν την όποια προσδοκία υπήρχε ότι η Αγκυρα θα μεταβάλει τη στάση και τους σχεδιασμούς της ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της ευρωπαϊκής ηγεσίας.