Ερντογάν: Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους δύο στρατιωτικούς

Ερντογάν: Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους δύο στρατιωτικούς

Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 5 ετών οι δύο Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη, σύμφωνα με το Anadolu

Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως μίλησε με τον κ. Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσέθεσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε ότι «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη».

Αργότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξήγαγε με τον Τούρκο Πρόεδρο, πάνω στην ατζέντα της συνάντησης.

Anadolu: Αντιμέτωποι με φυλάκιση 5 ετών οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Για «ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» που αποδεικνύουν το αδίκημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών κάνει λόγο δικαστική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, υποστηρίζοντας πως η αναμενόμενη ποινή είναι φυλάκιση 5 ετών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επικαλούμενο το γεγονός ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και επομένως θεωρούνται ύποπτοι φυγής αν αφεθούν ελεύθεροι, και έτσι το αίτημα των δικηγόρων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αντικατασταθεί η προφυλάκιση από όρους κατ' οίκον περιορισμού απορρίφθηκε.

Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που δημοσιεύει η Hurriyet.

Ένσταση από την ελληνική πλευρά

Εξάλλου, ένσταση επί της σημερινής αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναμένεται να καταθέσουν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι συνήγοροί τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του 'Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Στο κενό η έκκληση Γιούνκερ

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να "επανεξετάσει" την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα.

«Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.