Ο Σκριπάλ και η κόρη του πιθανότατα δεν θα συνέλθουν ποτέ

Ο Σκριπάλ και η κόρη του πιθανότατα δεν θα συνέλθουν ποτέ

Πατέρας και κόρη βρίσκονται σε βαριά καταστολή, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανακτήσουν την πνευματική τους ικανότητα

Η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα ενάντια στον πρώην πράκτορα της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και στην κόρη του Γιούλια τους έχει θέσει σε κίνδυνο τη διανοητική τους ικανότητα και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα την ανακτήσουν, δήλωσε σήμερα ένας βρετανός δικαστής σε απόφασή του.

Το Δικαστήριο Προστασίας του Λονδίνου, το οποίο αποφαίνεται για την περίθαλψη ατόμων που δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν για τους εαυτούς τους, χορήγησε σήμερα άδεια για λήψη δειγμάτων αίματος από τους Σκριπάλ για να εξεταστούν από επιθεωρητές του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) ώστε να επιβεβαιωθεί το πόρισμα του βρετανικού ερευνητικού εργαστηρίου Πόρτον Ντάουν,  η εγκατάσταση όπου Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν τον σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα Novichok που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Γουίλιαμς στην απόφασή του δήλωσε ότι ένας σύμβουλος που χειρίζεται τη θεραπεία των Σκριπάλ - και δεν κατονομάζεται - τόνισε ότι και οι δύο βρίσκονται σε βαριά καταστολή, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και δεν είναι σε θέση να πει πότε, ή σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να ανακτήσουν την πνευματική τους ικανότητα.

«Οι ακριβείς μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεσή τους παραμένουν ασαφείς αν και οι ιατρικές εξετάσεις υποδηλώνουν ότι η διανοητική τους ικανότητα μπορεί να έχει τεθεί σε κίνδυνο σε άγνωστο και έως τώρα μη καθορισμένο βαθμό», υπογράμμισε στην απόφασή του ο Γουίλιαμς.

Και οι δύο βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και η θεραπεία τους γίνεται «στη βάση ότι θα επιθυμούσαν να παραμείνουν ζωντανοί», τόνισε ο σύμβουλος.

«Τα δείγματα που εξετάστηκαν βγήκαν θετικά για την παρουσία ενός νευροτοξικού παράγοντα Novichok, ή στενά συνδεδεμένου παράγοντα», ανέφερε η απόφαση.

Και δεύτερος αστυνομικός στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης από το νευροτοξικό παράγοντα

Ένας αστυνομικός, ο δεύτερος κατά σειρά, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης μετά τη χημική επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, ωστόσο τα συμπτώματά του είναι μικρής έκτασης, έγραψε σήμερα η Mail Online.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσίασε ο δεύτερος αστυνομικός, είναι ερεθισμός του δέρματος.

Την ίδια ώρα, ο πρώτος αστυνομικός που μολύνθηκε από την τοξική ουσία πήρε σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο Νικ Μπέιλι νοσηλευτόταν σε σοβαρή κατάσταση από τις αρχές Μαρτίου. Ήταν ένας από τους πρώτους αστυνομικούς που έσπευσαν στο εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι όπου βρέθηκαν αναίσθητοι, σε ένα παγκάκι, ο Σκριπάλ και η κόρη του.

«Ο κόσμος ρωτάει πώς αισθάνομαι. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω πώς αισθάνομαι αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο ίδιος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω του τοπικού αστυνομικού τμήματος όπου υπηρετεί. «Σουρεαλιστικό, είναι η λέξη που μου έρχεται συνεχώς στον νου. Και πραγματικά ήταν εντελώς σουρεαλιστικό», πρόσθεσε.