Πέτρες, οδοφράγματα και χημικά στο Παρίσι, ημέρα γενικής απεργίας

Πέτρες, οδοφράγματα και χημικά στο Παρίσι, ημέρα γενικής απεργίας

Άγριες συμπλοκές μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών πριν από τις πορείες της «Μαύρης Πέμπτης»

Σε αργή κίνηση ζει σήμερα η Γαλλία λόγω της προαναγγελθείσας μεγάλης απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, στην οποία προστέθηκαν και οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι τοποθετούνται γενικά κατά της πολιτικής Μακρόν, με διαφορετικά αιτήματα για τον κάθε τομέα.

Στο Παρίσι, εμ αφορμή την «Μαύρη Πέμπτη» οργανώθηκαν δύο ξεχωριστές πορείες με τελικό σημείο συνάντησης το απόγευμα την πλατεία της Βαστίλης.

Το πρωί, πριν ξεκινήσουν οι πορείες, ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές και αστυνομικούς στο ανατολικό Παρίσι. Ομάδες ατόμων, πολλά από τα οποία φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκαν σε δύο τραπεζικά καταστήματα και σε διαφημιστικές πινακίδες και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των ειδικών μονάδων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση ταραχών. Λίγο πριν από το μεσημέρι, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον αυτών των διαδηλωτών.

Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση θεωρείται και ένα σημαντικό τεστ αντοχής για την κυβέρνηση, που όμως διά στόματος πρωθυπουργού δηλώνει «αποφασισμένη» να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις.