Τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου εξήγγειλε ο Ερντογάν

Τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου εξήγγειλε ο Ερντογάν

Δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων

Η Άγκυρα θα στείλει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι «ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας, αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Συνέχισε δε λέγοντας, ότι «θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και ό, τι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους», τονίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ».

«Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε ακόμη ο Ερντογάν. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε, ότι η Τουρκία δεν είναι, παρά το όσα κάποιοι πιστεύουν, ανερχόμενη δύναμη όπως πριν από 15 χρόνια. «Η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή» είπε.

Η κυπριακή εφημερίδα επισημαίνει, ότι η κίνηση αυτή του Ερντογάν έρχεται σε μια χρονική στιγμή, όπου πλοία της Exxon Mobil έχουν πάει για έρευνες στην περιοχή, ενώ η αμερικανική πλευρά ενίσχυσε τον στόλο της στην περιοχή με το… υπερπλοίο Iwo Jima. To πλοίο αγκυροβόλησε στη Λεμεσό, ενώ περιπολεί ήδη στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και ημέρες.