Ερντογάν σε ΕΕ: Μας χρωστάτε χρήματα για το προσφυγικό

Ερντογάν σε ΕΕ: Μας χρωστάτε χρήματα για το προσφυγικό

Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν, υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το υπολειπόμενο ποσό από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε συμφωνήσει να δαπανήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, ξεκαθαρίζοντας πως θα θέσει το ζήτημα αυτό στις συζητήσεις που θα έχει με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου.

«Οι υποσχέσεις που μας έδωσαν δεν τηρήθηκαν… Είπαν ότι θα μας έδιναν 3 δισ. ευρώ συν άλλα 3 δισ. ευρώ ως στήριξη, αλλά μέχρι τώρα μόνο 850 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Αν είναι να δώσετε αυτά τα λεφτά, τότε κάντε το. Αυτή η χώρα έχει περηφάνια και δεν μπορείτε να παίζετε με την περηφάνια μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε την οργή του Ερντογάν επικρίνοντας το μπαράζ συλλήψεων φερόμενων ως υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιτίθεται ανοιχτά κατά αξιωματούχων της ΕΕ και Ευρωπαίων ηγετών σε ομιλίες του. Η ΕΕ απάντησε «παγώνοντας» μέρος της χρηματοδότησης που προοριζόταν για την Τουρκία και αναστέλλοντας τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ανακοίνωσε μία νέα χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για σχέδια που θα ωφελήσουν τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Τώρα συζητούν για τα δεύτερα 3 δισ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχουμε καν λάβει την πρώτη πληρωμή», σχολίασε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Αν είναι να κρατήσουν τα λεφτά τους, αυτό είναι επιλογή τους. Θα τους το θέσουμε αυτό ενώπιόν τους ξανά στη Βάρνα».