«Παρακολουθούμε έναν ήπιο, μακροπρόθεσμο διαμελισμό της Συρίας»

«Παρακολουθούμε έναν ήπιο, μακροπρόθεσμο διαμελισμό της Συρίας»

Εκτός από την ανθρωπιστική τραγωδία σε Αφρίν και Γούτα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί και για επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους

Η Ρωσία -  ο μεγαλύτερος διεθνής υποστηρικτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ - εμπόδισε χθες τη διεξαγωγή μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα συζήτησης την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.

Ο αλ Χουσέιν  επέκρινε με σφοδρότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα διότι δεν έχει μπορέσει να «υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών» καθώς ο πόλεμος στη Συρία, που μπαίνει στον όγδοο χρόνο του, έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Η συριακή σύρραξη έχει χαρακτηριστεί από την απόλυτη περιφρόνηση ακόμη και για τους πιο στοιχειώδεις κανόνες του δικαίου», τόνισε.

Την ίδια ώρα, μία ανθρωπιστική τραγωδία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Αφριν και ανατολική Γούτα, με δεκάδες αμάχους να σκοτώνονται καθημερινά και δεκάδες χιλιάδες να είναι εγκλωβισμένοι.

Στην Αρμπίν,στην ανατολική Γούτα, δεκαπέντε παιδιά και δύο γυναίκες, που είχαν βρει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς σε ένα σχολείο, σκοτώθηκαν από μια αεροπορική επιδρομή,

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα πλήρη πρόσβαση στους αμάχους εντός και εκτός της Ανατολικής Γούταώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες τους, επισημαίνοντας ότι περίπου 50.000 έχουν εγκαταλείψει την περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα σε περίπου 104.000 υπολογίζονται αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων γύρω από την πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, όπου 10.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κοντινή περιοχή προσπαθώντας να περάσουν σε περιοχές που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Κίνδυνος επανεμφάνισης του ΙΚ από τον «καταστροφικό» διαμελισμό της Συρίας

Η Συρία οδεύει προς έναν καταστροφικό διαμελισμό και το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να κάνει την επανεμφάνιση του αν δεν επιτευχθεί μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Η αλήθεια είναι ένας ήπιος, μακροπρόθεσμος διαμελισμός της Συρίας, που είναι αυτό που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή, σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο διαφορετικών δυνάμεων, θα είναι μια καταστροφικός, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Μιστούρα σε ένα κοινό στο πανεπιστημιακό ινστιτούτο της Γενεύης.

«Χωρίς μια συνολική πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετέχουν εκείνοι που είναι αποκλεισμένοι, ιδιαίτερα η πλειοψηφία, οι σουνίτες, το Ντάες θα επανεμφανιστούν», τόνισε αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποιώντας την αραβική του ονομασία.

Σήμερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχουν μέρος μιας μικρής συνοικίας στη Δαμασκό έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, αφού εκδίωξαν τις μονάδες του συριακού στρατού.

Η συνοικία αλ Κάνταμ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Δαμασκού και δεν είναι μεταξύ των στόχων του συριακού στρατού στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα. Βρίσκεται δίπλα στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Γιαρμούκ, όπου στις αρχές του πολέμου είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις.

Το ΙΚ που έχει εκδιωχθεί από το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας πλέον ελέγχει την Κάνταμ, ένα κομμάτι γης στα νοτιοδυτικά σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Ισραήλ, και δύο μικρές περιοχές της ερήμου σε κάθε μία από τις όχθες του Ευφράτη ποταμού στα σύνορα με το Ιράκ.