Η Tepco θέλει να βάλει και πάλι μπρος τη Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε εκ νέου σε λειτουργία μονάδα καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος, η οποία είχε υποστεί βλάβη από ένα κομμάτι καουτσούκ το οποίο είχε φράξει μία αντλία, λίγες μόνον ώρες μετά τη λειτουργία της. Το σύστημα διαχείρισης του ύδατος (ALPS) είχε τεθεί αρχικά σε λειτουργία τον Μάρτιο, όμως δε λειτούργησε σωστά και σταμάτησε για πολλούς μήνες.

Δυόμιση χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο της Φουκουσίμα και με τις διαρροές ραδιενέργειας σε αέρα και νερό να μην έχουν τελειωμό, πάντως, ο επικεφαλής της Tepco Ναόμι Χιρόζε, σε συνέντευξή του είπε ότι επιθυμεί την επαναλειτουργία σύντομα τεσσάρων αντιδραστήρων ενός άλλου εκ των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας, τους οποίους διαχειρίζεται.

Η Τepco κατέθεσε την Παρασκευή αίτημα στη ρυθμιστική αρχή της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας για την επαλήθευση της ασφάλειας των αντιδραστήρων 6 και 7 του πυρηνικού σταθμού Κασιβαζάκι-Καρίβα (δυτική Ιαπωνία) με στόχο την επαναλειτουργία τους, αλλά θέλει να κάνει το ίδιο και με τους αντιδραστήρες 1 και 5 του ίδιου σταθμού, ο οποίος αριθμεί συνολικά επτά. Η λειτουργία των 7 αντιδραστήρων αυτών διεκόπη εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένων μετά το σεισμό στη Νιιγκάτα το 2007 και άλλων πριν από πολλούς μήνες λόγω των νέων μέτρων που έλαβαν οι αρχές για να προστατεύσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση σεισμού, τσουνάμι, αεροπορικού δυστυχήματος ή τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, οι απαραίτητες μελέτες για κάθε αντιδραστήρα μπορεί να απαιτήσουν έξι μήνες, γεγονός που καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για τον αριθμό των αντιδραστήρων που μπορούν να επαναλειτουργήσουν το χειμώνα, περίοδο με μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.