Κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη η Συρία, λέει ο Μπραχίμι

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση που υποβόσκει λόγω των συγκρούσεων στη Συρία έκρουσε σήμερα ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι.

Μιλώντας από το Ιράκ, τον τέταρτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή, δήλωσε ότι η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί “κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη” και

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικ ζήτησε “τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η ζωή των Σύρων αδελφών, αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή” και σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του “το Ιράκ υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση στην κρίση.”

Στο μεταξύ, ο Μπραχίμι διέψευσε τις πληροφορίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αποστολή στη Συρία μιας δύναμης διατήρησης της ασφάλειας, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης.

“Δεν γνωρίζω από πού προέρχεται η πληροφορία αυτή. Σίγουρα όχι από εμένα”, σημείωσε ο διεθνής μεσολαβητής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Άχμαντ Ραμαντάν, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, είχε επισημάνει από τη Ντόχα ότι ο Μπραχίμι εξετάζει το ενδεχόμενο να σταλεί μια τέτοια δύναμη στη Συρία.

Ο Μπραχίμι είχε επισκεφθεί και την Τεχεράνη, απ' όπου ζήτησε από τους Ιρανούς αξιωματούχους, συμμάχους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, “να βοηθήσουν ώστε να εφαρμοστεί μια εκεχειρία στη Συρία στη διάρκεια της ισλαμικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, μια από τις πιο ιερές γιορτές για τους μουσουλμάνους”, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Επόμενος σταθμός του Μπραχίμι θα είναι η Αίγυπτος.