Καταιγισμός πυρών στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι – Νεκροί 6 ένοπλοι

Πυκνή ανταλλαγή πυρών σημειώνεται το πρωί της Τρίτης στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι. Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, κατά την επίθεση κομάντο της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας.

Τηλεοπτικό δίκτυο της Κένυας μετέδωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις σκότωσαν άλλα έξι μέλη της ομάδας των ενόπλων της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, οι οποίοι επετέθησαν το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας του.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας έχει ανακοινώσει από τη νύχτα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κένυας έχουν υπό τον έλεγχό τους το εμπορικό κέντρο και ότι έχουν απελευθερώσει το σύνολο των ομήρων.

"Οι δυνάμεις μας πραγματοποιούν εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε όροφο, αναζητώντας οποιονδήποτε έχει παραμείνει στο κτίριο. Πιστεύουμε ότι όλοι οι όμηροι έχουν απομακρυνθεί", ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Δυο Αμερικανοί και μια Βρετανή μεταξύ των ενόπλων

Σύμφωνα με τις αρχές της Κένυας, μεταξύ των ενόπλων της Σαμπάμπ είναι και δύο ή τρεις Αμερικανοί και μία Βρετανίδα συμμετείχαν στην ομάδα των Σαμπάμπ που επετέθησαν εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate.

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί και Βρετανοί συμμετείχαν στην ομάδα των δραστών της σφαγής.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω, υπάρχουν δύο ή τρεις Αμερικανοί και μέχρι στιγμής έχω ακούσει να μιλούν για μία Βρετανίδα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία αναφέρθηκε ειδικότερα στη Βρετανίδα λέγοντας ότι είναι γνωστή από την διάπραξη και άλλων ανάλογων πράξεων. Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, είπε, πρόκειται για νέους, μεταξύ 18 και 19 ετών, σομαλικής ή αραβικής καταγωγής, που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μινεσότα και σε μία άλλη περιοχή".

Ομπάμα: Πρόκειται για τρομερό έγκλημα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τη Δευτέρα την επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι από ενόπλους ως ένα "τρομερό έγκλημα" και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις κενυάτικες αρχές.

Αμφότεροι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Νιγηρίας, οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στον πρόεδρο της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα.

"Νιώθω τον πόνο του προέδρου Κενυάτα… ο τρόμος σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αποτελεί τρόμο για όλους μας", δήλωσε ο Ομπάμα.