Μακελειό σε εμπορικό κέντρο του Ναΐρόμπι

Ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας, και άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα.

Σύμφωνα με τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό υπάρχουν τουλάχιστον 30 νεκροί και 60 τραυματίες ενώ οι περίπου δέκα ένοπλοι, άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες στο πάντα γεμάτο τα Σαββατοκύριακα εμπορικό κέντρο, εναντίον του κοσμοπολίτικου πλήθους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των "τρομοκρατών" και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταδιώξει όσους ευθύνονται γι' αυτή.

"Οι ποταποί δράστες αυτής της θρασύδειλης πράξης έλπιζαν να εκφοβίσουν, να διχάσουν και να προκαλέσουν απελπισία στους Κενυάτες", ανέφερε ο Κενυάτα σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες.
"Έχουμε ξεπεράσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Θα τους νικήσουμε ξανά", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων, ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε στο διάγγελμά του: "Ζητώ από το Θεό να σας ανακουφίσει καθώς αντιμετωπίζετε αυτήν την τραγωδία και γνωρίζω πώς αισθάνεστε, αφού έχασα στενούς συγγενείς μου στην επίθεση αυτή".

"Έπεσαν πυροβολισμοί εκεί μέσα" είπε ένας άνδρας, που βγήκε τρέχοντας από το εμπορικό κέντρο Ουεστγκέϊτ στη συνοικία Ουέστλαντς.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε δύο τραυματίες να βγαίνουν από το εμπορικό κέντρο πάνω σε φορεία, ενώ ο κόσμος έβγαινε πανικόβλητος από το κτίριο.

Η αστυνομία περικύκλωσε το εμπορικό κέντρο Ουεστγκέιτ και άρχισε να εκκενώνει το κτίριο, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά απ' αυτό. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το εμπορικό κέντρο καθώς ένοπλοι αστυνομικοί φώναζαν "βγείτε έξω, βγείτε έξω" και πολλοί άνθρωποι απομακρύνονταν τρέχοντας από το κτίριο. Καπνός έβγαινε από μια είσοδο και αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως άκουσαν εκρήξεις χειροβομβίδων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας δήλωσε: "Ενδέχεται να πρόκειται για μια επίθεση από τρομοκράτες, οπότε αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά". Ερωτηθείς αν ξένες υπηρεσίες ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ενόπλων απάντησε: "Σ' αυτό το στάδιο δεν έχει καταστεί ακόμη απαραίτητο".

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι φορουσαν μπαντάνες και κουκούλες ενώ κάτοικοι ανέφεραν πως σημειώθηκε επίσης μια ισχυρή έκρηξη.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου η σομαλική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα. "Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά το μεσημέρι στο Westgate", ανέφερε η οργάνωση αυτή σε ένα μήνυμά της που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter λίγο μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). "Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται", σύμφωνα με το μήνυμα της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η επίθεση των ενόπλων αποτέλεσε "ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα" που διαπράχθηκαν από το στρατό της Κένυας στη Σομαλία, ανέφερε η αλ Σεμπάμπ.

Σύμφωνα με ανάρτηση της κενυατικής προεδρίας στο Twitter, οι κενυατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει τον έναν από τους ενόπλους, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, Ντέιβιντ Κιμάιγιο, ανέφερε ότι πολλοί άλλοι ένοπλοι έχουν παγιδευτεί μετά την επέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού. Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση, ο άνδρας αυτός υπέκυψε στα τραύματά του και είναι νεκρός.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, την οποία καταδίκασε κάνοντας λόγο για μια "παράλογη πράξη βίας".