Στοιχεία κατά των Σύρων ανταρτών θα παρουσιάσει η Ρωσία

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επίθεση με χημικά στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου ήταν μια "προβοκάτσια" των Σύρων ανταρτών , σκοπεύει να παρουσιάσει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , ως ανταπάντηση στην ουδέτερη έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού, που δεν υπέδειξαν τον ένοχο. 

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργός Εξωτερικών, η συριακή αντιπολίτευση "καταφεύγει συχνά σε προβοκάτσιες για να προκαλέσει μια ξένη επέμβαση στη Συρία" και οι αποδείξεις που διαθέτει η Μόσχα μαρτυρούν κυρίως τον "προκλητικό χαρακτήρα" της επίθεσης της 21ης Αυγούστου. 

Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ- ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Δαμασκό για συνομιλίες με Σύρους αξιωματούχους-  κατηγόρησε για "προκατάληψη" τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και καταδίκασε τα "πολιτικοποιημένα, προκατειλημμένα και μονομερή συμπεράσματα" της έκθεσης.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γαλλίας, η οποία τόνισε ότι  "κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την αντικειμενικότητα" των παρατηρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα.  

Θέση για τη Συριακή κρίση πήρε σήμερα και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι "η στρατιωτική εκδοχή πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι", σε περίπτωση που συριακό καθεστώς δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις αξιώσεις της διεθνούς κοινότητας.  

Από την πλευρά του,σε συνάντησή του με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών (φωτ), ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Ρωσία για την υποστήριξή της  απέναντι στην "άγρια επίθεση" της Δύσης.  

Παράλληλα, η Δαμασκός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ΟΗΕ δεν θα υιοθετήσει για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων μια απόφαση υπό το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, το οποίο προβλέπει  προσφυγή στην βία.

"Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα των δυτικών δυνάμεων και εμείς πιστεύουμε ότι το Κεφάλαιο 7 δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ,  καθώς δεν θα υπάρχει αιτιολογία για την χρήση του", δήλωσε  ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ.