Μπαγκίς: Να δεχτεί η Ε.Ε. τους Σύρους πρόσφυγες

Να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

"Η Ευρώπη πρέπει ν΄ αρχίσει να σκέφτεται τους Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 80.000 πρόσφυγες στο έδαφός μας", τονίζει ο Μπαγκίς.

Σήμερα συνέρχονται στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. για να συζητήσουν την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

"Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα ασφαλές καταφύγιο. Είναι επιτέλους καιρός να βοηθήσει η Ευρώπη", εκτιμά ο Μπαγκίς.

"Μέχρι τώρα μόνο υλικό έχει στείλει η Ευρώπη. Σκηνές και κουβέρτες για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η Ευρώπη έχει παραλύσει. Δεν κάνει βήματα προς τα εμπρός γιατί έχει να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ", προσθέτει ο Τούρκος υπουργός.

Σύμφωνα, πάντως, με νεότερα στοιχεία της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD), σε καταυλισμούς που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος έχουν καταφύγει 100.363 πρόσφυγες.