Βρήκε το δρόμο για την πατρίδα του 41 χρόνια μετά

Νοτιοκορεάτης ψαράς δραπέτευσε από τη Βόρεια Κορέα 41 χρόνια μετά την απαγωγή του σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας , έγινε γνωστό από επίσημη νοτιοκορεατική πηγή.

Ο Χεόν Γουκ-Πυό, 68 ετών, δραπέτευσε από τη Βόρεια Κορέα στις αρχές του Αυγούστου, όπως και δεκάδες άλλοι άνθρωποι που κάθε χρόνο κατορθώνουν να διασχίσουν τα ερμητικά κλειστά σύνορα ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη.

"Αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, περισσότεροι από 500 Νοτιοκορεάτες, στην πλειοψηφία τους ψαράδες, έχουν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953.

Οσοι διαφεύγουν γίνονται με καχυποψία δεκτοί από τη Σεούλ, που φοβάται τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Πιονγκγιάνγκ, και υποβάλλονται σε αυστηρή ανάκριση.

Ο Χεόν περιλαμβάνεται στους 25 ψαράδες που επέβαιναν σε δύο αλιευτικά σκάφη και τα οποία είχαν καταληφθεί από βορειοκορεατικό πολεμικό πλοίο στις 28 Δεκεμβρίου 1972. Η τύχη των συναδέλφων του είναι άγνωστη.

Μία ένωση αρωγής των φυγάδων διευκρίνισε ότι ο Χεόν πέρασε αρχικά σε τρίτη χώρα - πιθανότατα την Κίνα- όταν διέσχισε τα σύνορα στις 11 Αυγούστου. Στη συνέχεια έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-Χιέ, ζητώντας τη βοήθειά της για να τελειώσει τη ζωή του στη γενέτειρά του.

Η Νότια Κορέα ζητεί συστηματικά από τη Βόρεια Κορέα την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται ότι έχει προβεί σε απαγωγές.

Από το 2000, 28 βετεράνοι στρατιώτες του νοτιοκορεατικού στρατού, οι οποίοι θεωρούνταν πεσόντες στη μάχη, δραπέτευσαν από τη Βόρεια Κορέα και 13 από αυτούς ενώθηκαν με τις οικογένειές τους.