Η Συρία δέχεται να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο

Η Συρία δέχεται την Ρωσική πρόταση για παράδοση του χημικού της οπλοστασίου υπό διεθνή έλεγχο, όπως μεταδίδει το Interfax,επικαλούμενο τον Σύρο Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Ουαλίντ αλ Μουαλέμ είπε ότι η Συρία συμφώνησε με τη ρωσική πρόταση, διότι αυτό θα "αίρει τους λόγους για την αμερικανική επιθετικότητα". Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι, ο
οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είπε πως η πρόταση αυτή επιτρέπει να "μη χυθεί συριακό αίμα".

Ωστόσο δεν υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για το πότε παραδόθηκε στη Δαμασκό η πρόταση Λαβρόφ και τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις σύντομα κι ότι η πρόταση της Μόσχας δεν είναι αποκλειστικά ρωσική, αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

"Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, σταθερό, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές αυτή τη στιγμή με τη συριακή πλευρά", είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα Ομπάμα

Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται απόψε να απευθύνει διάγγελμα προς τον Αμερικανικό Λαό για τη Συρία, από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ύστερα από συναντήσεις που θα έχει με το επιτελείο του και μέλη του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως πιθανό βήμα προς τα εμπρός τη ρωσική πρόταση για έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου από τη Διεθνή Κοινότητα και δέιχνει να βρίσκεται μεταξύ διπλωματίας και στρατιωτικής επέμβασης.

Μάλιστα, δέχθηκε να συζητηθεί στον ΟΗΕ η ρωσική πρόταση, ύστερα από την επιφυλακτικότητα που εξέφρασαν βουλευτές και γερουσιαστές απέννατι στην σχεδιαζόμενη επίθεση.

Ωστόσο, ο Ομπάμα σκοπεύει να επιμείνει στην προσπάθειά του και να ζητήσει από το Κογκρέσο να
εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας,όπως ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Ρωσία  είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει μια "συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη πρόταση" προς τη Δαμασκό ενώ η Γαλλία, δια στόματος Φαμπιούς γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει απόψε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα προβλέπει τον "έλεγχο και την καταστροφή" των συριακών χημικών όπλων.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ υποδέχθηκε  "με ενδιαφέρον" αλλά και σκεπτικισμό τη ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Δαμασκού, καθώς  θέλει να βεβαιωθεί πως η πρόταση Λαβροφ  "είναι σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα", όπως δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Εγκρίνουν Κίνα, Αραβικός Σύνδεσμος

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του "καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση της Ρωσίας" για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού  "είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια".

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια "πολιτική λύση" στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.

Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς".

Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ την Πέμπτη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντήσει την Πέμπτη στην Γενεύη στην Ελβετία τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τα χημικά όπλα της Συρίας, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντήσει την Πέμπτη στην Γενεύη στην Ελβετία τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τα χημικά όπλα της Συρίας, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά την οποία ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Κέρι ότι θα του αποστείλει εντός της σημερινής ημέρας τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου που αποσκοπεί στο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.