“Μύλος” με την πρόταση Κέρι για καταστροφή των χημικών του Άσαντ

Ένα σημείο επαφής φαινόταν πως είχαν βρει σήμερα Ουάσινγκτον και Μόσχα, όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία στηρίζει την παράδοση όλου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ώστε να μην προχωρήσει τελικά η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της χώρας.

Η πρόταση αυτή του Λαβρόφ ήρθε λίγο μετά τη δήλωση του Τζον Κέρι ότι αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ παρέδιδε τα χημικά όπλα του εντός μίας εβδομάδας, οι ΗΠΑ δε θα προχωρούσαν σε επέμβαση στη Συρία.

Μάλιστα, το αίτημα αυτό του Λαβρόφ βρήκε αναπάντεχα θετική ανταπόκριση στη Συρία. “Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία δέχεται τη ρωσική πρωτοβουλία, βασισμένη στις ανησυχίες της ρωσικής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας, αλλά και στην εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας”, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοαλέμ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Όμως, όπως και τα πάντα σε σχέση με τη Συρία αυτές τις μέρες, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργότερα διευκρίνισε πως αυτή δεν ήταν μία πραγματική πρόταση, αλλά ο Κέρι μιλούσε “ρητορικά”. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέν Ψάκι, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα μελετήσουν προσεκτικά και λεπτομερώς τη ρωσική πρόταση που αποδέχεται η Συρία, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κάνει πίσω στα σχέδιά της, αλλά αντιθέτως είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος έγκριση από το Κογκρέσο για το σχέδιο ενδεχόμενης επέμβασης στη Συρία.

"Θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο", τόνισε η Τζεν Ψάκι, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον "καμία εμπιστοσύνη" στο καθεστώς Άσαντ.

Αυτό επανέλαβε άλλωστε και ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, Τόνι Μπλίνκεν, που υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα χαιρέτιζαν την παράδοση των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ, αν γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ότι αυτή θα ήταν πλήρης, ωστόσο ο... πρότερος ανέντιμος βίος του Μπασάρ αλ Άσαντ "δε μας εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη".

Δύσπιστοι όμως εμφανίζονται και οι Σύροι αντάρτες, καθώς ο επικεφαλής τους κατηγόρησ το καθεστώς Άσαντ αλλά και τη Ρωσία ότι ψεύδονται. "Κάνουμε έκκληση για πλήγματα και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν", τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

"Τέχνασμα" χαρακτήρισε από την πλευρά του τη ρωσική πρόταση και ο Λουάι Μόκνταντ, ο πολιτικός συντονιστής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. "Απορρίπτουμε τις υποσχέσεις αυτού του συριακού καθεστώτος, το οποίο εκτοξεύει ψέματα. Πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο (...) τώρα που αισθάνεται διεθνή πίεση", σημείωσε.

Κατά τα φαινόμενα, ο Κέρι έκανε την πρόταση αυτή χωρίς να πιστεύει ότι έχει ρεαλιστική βάση, όμως ο Ρώσος ομόλογός του άδραξε την ευκαιρία να μεταφέρει την πρόταση αυτή στη σύμμαχο της Ρωσίας, Συρία, η οποία είπε το "ναι", και πλέον η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς όλα δείχνουν ότι η "μπλόφα" του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποκαλύφθηκε...

Πάντως, οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα συζήτησης το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, η οποία πάντως τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με "σκεπτικισμό", θεωρώντας την ως μια πιθανή "τακτική καθυστέρησης". Όπως είπε, "δεν αποτελεί σύμπτωση" ότι αυτή η ρωσική πρόταση και η υιοθέτησή της από τη Συρία σημειώνονται "υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ".

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο Κέρι εξέφρασε τον "σοβαρό σκεπτικισμό" του όταν ο Λαβρόφ προσφέρθηκε να προωθήσει την ιδέα αυτή κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. Σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο να αργοπορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει ο Λευκός Οίκος για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να προχωρήσει σε ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται "να παίξουν παιχνίδια", αλλά εάν υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση θα την εξετάσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη "μάχη" της κυβέρνησης Ομπάμα στην αμερικανική Γερουσία για το σχέδιο επέμβασης στη Συρία, την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, αναμένεται δύσκολη, ενώ ακόμα πιο δύσκολη θα είναι, αν περάσει την Τετάρτη το σχέδιο, η τελική ψηφοφορία και η έγκριση της πρότασης, η οποία ενδέχεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η στάση της Γαλλίας

Αποδεκτή υπό τουλάχιστον τρεις όρους έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς την πρόταση της Ρωσίας. Η πρόταση αυτή "αξίζει να μελετηθεί", σημείωσε ο Φαμπιούς, ζητώντας "συγκεκριμένες, γρήγορες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις" εκ μέρους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, ο Άσαντ θα πρέπει να δεσμευτεί "χωρίς καθυστερήσεις" ότι θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα και θα επιτρέψει να καταστραφούν στο σύνολό τους. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται επίσης και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που να προβλέπει κυρώσεις εφόσον η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί πλήρως.