“Κλείνει τα μάτια” ο ΟΗΕ για τη θηριωδία στη Συρία

Χωρίς ουσιαστική απόφαση ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνει έρευνα για την επίθεση Άσαντ με χημικά και θύματα εκατοντάδες ανθρώπους. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλουν να "ριχτεί φως" στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό και χαιρέτησαν την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διερευνηθεί η υπόθεση, δήλωσε την Τετάρτη η προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

"Πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη και να εξεταστεί η κατάσταση", δήλωσε η πρέσβης της Αργεντινής στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Περτσεβάλ μετά από μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας . "Τα μέλη του Συμβουλίου, χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-μουν να προχωρήσει σε ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα" συμπλήρωσε .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των περίπου 35 χωρών που ζήτησαν από τον επικεφαλής ερευνητή του ΟΗΕ Άκε Σέλστρομ του οποίου η ομάδα είναι αυτή τη στιγμή στη Συρία, να ερευνήσει τις καταγγελίες το συντομότερο δυνατόν. Εν τούτοις όπως είπε η πρέσβης της Αργεντινής στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθετήθηκε μια επίσημη δήλωση για την καταγγελία περί χρήσης χημικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα, τα δύο από τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προσπαθούν από την αρχή της κρίσης στη Συρία να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ ήταν αντίθετες με την υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης.

Σύμφωνα με την κα Περτσεβάλ τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει την "βαθιά ανησυχία τους για τις καταγγελίες" της συριακής αντιπολίτευσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια επίθεση με χημικά όπλα προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους. Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα είναι "μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου", επανέλαβε η κ. Περτσεβάλ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε, κάνουν "επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός" στη Συρία και τονίζουν την ανάγκη "να παραχθεί άμεση συνδρομή στα θύματα".

Ο ΟΗΕ είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που είναι ήδη σε αποστολή στη Συρία, Άκε Σέλστρομ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να μπορέσει να ερευνήσει "στο πεδίο" τις καταγγελίες. Ο ΟΗΕ "ελπίζει ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει (στους ειδικούς) την πρόσβαση (...) το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Γιάν Έλιασον. Όπως εξήγησε "αυτή τη φορά η κατάσταση ασφάλειας δεν επιτρέπει την πρόσβαση" και απηύθυνε έκκληση για "κατάπαυση του πυρός στον τομέα αυτό, ιδίως, αλλά και γενικότερα". Ακόμα και αν "δεν υπάρχει επιβεβαίωση" για το χρονικό διάστημα της χρήσης των χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού, όπως είπε, η βομβιστική επίθεση στον τομέα αυτό αποτελεί εκ των προτέρων μια "σοβαρή κλιμάκωση".

Αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να μεταβούν γρήγορα στην περιοχή, όπου υπάρχει η καταγγελία για χρήση χημικών, αλλά η Ρωσία θεωρεί πολύ πιθανό ότι πρόκειται για "προβοκάτσια", που ξεκίνησε η αντιπολίτευση, ενώ και η συριακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία με επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν, απευθύνουν επίσημο αίτημα για μια έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων. Η κοινή επιστολή αναφέρει "αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων".

Παρακαλούμε περιμένετε ...