Σκληρές εικόνες από την επίθεση Άσαντ με νευροπαραλυτικό αέριο

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τη Συρία, μετά της καταγγελίες για επίθεση των δυνάμεων Άσαντ με χημικά όπλα που είχαν ως αποτέλεσμα το μαζικό θάνατα μικρών παιδιών και βρεφών.

Η συριακή αντιπολίτευση κάνει λόγο για περισσότερους από 1300 νεκρούς κατά τη σημερινή επίθεσημε χημικά όπλα εναντίον προαστίου της Δαμασκού και κατηγορεί τη "σιωπή της διεθνούς κοινότητας και την απροθυμία των ΗΠΑ ,οι οποίες σκοτώνουν το συριακό λαό".

Σύμφωνα με ακτιβιστές η επίθεση αυτή είχε κυρίως στόχο τις περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Γούτα στην ανατολική Δαμασκό.

"Πολλά από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. 'Εφθασαν με διεσταλμένες κόρες των ματιών τους, με παγωμένα άκρα και με αφρούς στο στόμα, τυπικά συμπτώματα των θυμάτων νευροπαραλυτικών αερίων", δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανακοίνωσε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να μεταβεί στον τόπο της επίθεσης" και υπογράμμισε πως "αυτές οι πληροφορίες χρειάζεται προφανώς να ελεγχθούν και να επιβεβαιωθούν".

Στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ κάλεσε τη Συρία να επιτρέψει "επειγόντως" στους ερευνητές του ΟΗΕ να μεταβούν στον τόπο της επίθεσης για να γίνει γνωστό αν το καθεστώς έκανε ή όχι χρήση χημικών όπλων.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αράμπι είχε επίσης καλέσει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να διερευνήσουν αμέσως τις πληροφορίες για τη χημική επίθεση.

"Ο γενικός γραμματέας αναφέρει σε δήλωσή του ότι εξεπλάγη για το γεγονός ότι αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης μιας ομάδας διεθνών ερευνητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ερευνούν ήδη για χρήση χημικών όπλων", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA. "Κάλεσε τους επιθεωρητές να κατευθυνθούν αμέσως στην ανατολική Γούτα (προάστιο της Δαμασκού) για να προσδιορίσουν τι συνέβη".

Σε δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT και έχοντας δει μόνο τηλεοπτικά πλάνα, ο σουηδός επιστήμονας Ακε Σέλστρομ, επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα που βρίσκεται στη Συρία, είπε ότι ο υψηλός αριθμός των θυμάτων φαίνεται ύποπτος.

"Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Για να γίνει αυτό πρέπει κάποιο μέλος του ΟΗΕ να απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα και να τού πει ότι πρέπει να διερευνήσουμε αυτό γεγονός. Βρισκόμαστε επί τόπου", είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη Δαμασκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο θα εγείρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια που εδρεύει στο Ντουμπάι μετέδωσε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, ενώ οι συριακές Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού έκαναν λόγο για 635 νεκρούς.

Η κρατική τηλεόραση επικαλέσθηκε κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία, "δεν υπάρχει καμία αλήθεια" στις πληροφορίες αυτές, οι οποίες, όπως υποστήριξε σκοπό έχουν ν' αποσπάσουν την προσοχή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που επισκέπτονται τη Δαμασκό από την αποστολή τους.