Σχεδόν 1000 νεκροί σε ένα μήνα στο Ιράκ

Σε ακήρυχτο πόλεμο έχει μετατραπεί πλέον η θρησκευτική και σεχταριστική βία στο Ιράκ, με καθημερινές αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες. 

921 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα  τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στην δημοσιότητα η ιρακινή κυβέρνηση. Σύμφωνα όμως με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ, συνολικά 1.057 άνθρωποι (ανάμεσα τους 928 άμαχοιπολίτες) έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια βίας, στον πιο αιματηρός μήνα των τελευταίων πέντε χρόνων.

«Οι συνέπειες της βίας για τους άμαχους παραμένουν ανησυχητικά μεγάλες, με τουλάχιστον 4.137 πολίτες νεκρούς και 9.865 τραυματίες από την αρχή του 2013», επισήμανε ο εκτελών χρέη ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Γκιόργκι Μπούστιν. 

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό σε έναν μήνα,  μετά από τον Απρίλιο του 2008, όταν ο  συνολικός αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 1.428.

Συγκριτικά, τον Ιούνιο ο αριθμός των αμάχων, στρατιωτικών και αστυνομικών που είχαν χάσει την ζωή τους ανερχόταν σε 240, ενώ τον Μάιο σε 630, σύμφωνα και πάλι με την κυβέρνηση του Ιράκ. 

Για τις περισσότερες περιπτώσεις, ευθύνονται οι σουνίτες εξτρεμιστές αντάρτες της Αλ Κάιντα, που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της σιιτικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ έχει ανακοινώσει πως "η χώρα αντιμετωπίζει έναν ανοιχτό πόλεμο που υποκινείται από δυνάμεις οι οποίες στοχεύουν να βυθίζουν τη χώρα στο χάος και να προκαλέσουν εμφύλιο".