Εκατοντάδες εξτρεμιστές δραπέτευσαν από φυλακή του Ιράκ

Ως και 1.000 κρατούμενοι απέδρασαν σήμερα από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, κοντά στην Βαγδάτη (διαβόητη από τις φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που βασάνιζαν κρατούμενους),  κατά την έφοδο ενόπλων εξτρεμιστών με σκοπό την απελευθέρωση των συντρόφων τους.

"Από 500 ως 1.000 φυλακισμένοι απέδρασαν, κυρίως μέλη του δικτύου της αλ Κάιντα"  δήλωσε ο Χακίμ αλ Ζάμλι, μέλος της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου.

Η επίθεση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, είπε ο Ζάμλι και ανέφερε ότι, "όσοι αποδειχθεί ότι επέδειξαν ολιγωρία μεταξύ των στελεχών της διεύθυνσης των φυλακών πρέπει να λογοδοτήσουν.

Οι εξτρεμιστές επιτέθηκαν επίσης και στην φυλακή Τάτζι. Από τις εφόδους και τις μάχες που ακολούθησαν μεταξύ ανταρτών και αστυνομίας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι, ανάμεσά τους 21 κρατούμενοι.  Επίσης σκοτώθηκαν 20 αστυνομικοί, στρατιώτες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατά την διάρκεια των συντονισμένων επιθέσεων, που διήρκεσαν περίπου 10 ώρες.

Δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα επίσημος απολογισμός όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών ή των συλληφθέντων μεταξύ των δραστών της επίθεσης, αλλά εργαζόμενοι σε δύο νοσοκομεία είπαν ότι διακομίστηκαν σε αυτά οι σοροί τουλάχιστον 10 εκ των επιτιθεμένων.