Βενεζουέλα: Πολιτική διαμάχη για ένα… πιστοποιητικό γεννήσεως

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι ο μόνος ηγέτης χώρας του οποίου ο τόπος γέννησης αμφισβητήθηκε, με τους πολέμιούς του να ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ γεννήθηκε στην Κένυα και όχι στη Χαβάη, τουλάχιστον μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό γεννήσεώς του.

Στη Βενεζουέλα έχει ξεσπάσει νέα πολιτική κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, μετά τον ισχυρισμό ενός πρώην πρεσβευτή του Παναμά στην Ένωση Αμερικανικών Κρατών, του Γκιγιέρμο Κοσέζ, ότι ο Μαδούρο είναι γεννημένος στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, και όχι στη Βενεζουέλα. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ένα πιστοποιητικό γέννησης του Μαδούρο, το οποίο έχει εκδοθεί από την περιοχή Κουκουτά, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

"Η δεξιά της Βενεζουέλας δεν κατάφερε να νικήσει την επανάσταση. Δε θα τα καταφέρει ούτε με πραξικοπήματα ούτε με αντιπραξικοπήματα, δεν τα κατάφερε ποτέ με τις εκλογές και τώρα επιδίδεται σε ψεύδη που έχει επινοήσει", τόνισε ο Μαδούρο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, σχολιάζοντας: "Θα ήμουν υπερήφανος εάν είχα γεννηθεί στην Κουκουτά, αλλά γεννήθηκα στο Καράκας”.

Την ίδια ημέρα, ένας αξιωματούχος της κολομβιανής κυβέρνησης αρμόδιος για τα μητρώα γεννήσεων, ο Κάρλος Αρίας, δήλωσε ότι το πιστοποιητικό που παρουσίασε ο Κόσεζ δεν ήταν γνήσιο, γιατί δεν έφερε τα χαρακτηριστικά των κολομβιανών πιστοποιητικών.

Από την πλευρά του, ο Καπρίλες, που εξακολουθεί να αμφισβητεί την ήττα του στις προεδικές εκλογές του Απριλίου, δήλωσε ότι εάν επαληθευτεί η πληροφορία για την εθνικότητα του Μαδούρο, οι εκλογές θα πρέπει να ακυρωθούν. "Νίκολας σε ρωτώ: πού έχεις γεννηθεί; Ο λαός της Βενεζουέλας έχει αμφιβολίες", δήλωσε ο Καπρίλες και κάλεσε τον Μαδούρο να δείξει το πιστοποιητικό γέννησής του.